EL TAULER CATALÀ

Puigdemont avisa que els comptes del 2017 no seran gaire diferents dels rebutjats

Sáenz de Santamaría rebutja qualsevol pacte i recorda que la sobirania és "de tots els espanyols"

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Una vegada superat el primer coll de primera categoria, la qüestió de confiança, Carles Puigdemont ja enfila dos següents ports de muntanya. Sobre l’últim, el debat sobre els pressupostos, el president va llançar ahir un nou avís a la CUP, a l’assenyalar que els comptes per a l’any que ve no seran gaire diferents dels del 2016, i ha reiterat que, en cas que no s’aprovin, convocarà eleccions. Aquest seria, a més, «l’únic escenari» en què hi hauria «opcions» que es presentés com a candidat.

La diputada anticapitalista Anna Gabriel, per la seva part i a Catalunya Ràdio (Puigdemont havia intervingut a RAC-1), va asseverar que el seu partit posarà dos condicionants mínims i és que els pressupostos continguin una partida per celebrar el referèndum i també altres de «vinculades amb la primera fase del procés constituent».

Per una altra part, Puigdemont, no descarta ajornar el referèndum sobre la independència de Catalunya que s’ha compromès a convocar si finalment la consulta fos pactada amb l’Estat i s’acordés celebrar-la després del setembre del 2017, tot i que sempre dintre d’un període «raonable», perquè no sucumbirà a una «maniobra dilatòria».

NOMÉS CORDIALITAT

Així es va expressar Puigdemont abans de volar «en turista» a Porto (Portugal), on coincidiria en un acte amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy: «Sempre que ens hem trobat ha sigut una conversa no diré d’ascensor; cordial, però que no va a més», va dir sobre això.

Malgrat que la CUP li ha exigit concretar una data per al referèndum, Puigdemont va indicar que no té un dia pensat encara, però creu que ha de ser un diumenge separat uns 15 dies de la Diada, de manera que les dates més probables serien el 17 o el 24 de setembre del 2017.

El president de la Generalitat va descartar que aquesta consulta sigui un «9-N dos», perquè únicament hi haurà una pregunta amb resposta binària sobre la independència, i «el resultat que surti ens vincula», fins al punt que, si guanya el sí, «la conseqüència és la proclamació de la independència».

En tot cas, Puigdemont va subratllar que el compromís d’acordar el referèndum amb l’Estat «no caduca» i, si es donés aquesta circumstància, va insistir, aquest «es podria endarrerir», ja que ell està obert a pactar-ne la data, la pregunta, el quòrum i la moratòria fins a tornar a celebrar un altre referèndum en cas de perdre el sí.

EL GOVERN RESPON

Notícies relacionades

I com era previsible, el Govern va esperar molt poc a demostrar les seves nul·les ganes de seure a negociar l’última sortida de l’independentisme català. La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va respondre a les declaracions del president català que el seu oferiment per negociar és un impossible, ja que ni l’Executiu central «ni el Congrés ni el Senat» poden posar «ni punts ni comes» a la sobirania nacional. «Vol que negociem sobre un assumpte que el propietari és el conjunt dels espanyols, 47 milions de persones que són les úniques que poden negociar sobre el que és el seu propi país», va declarar Santamaría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres dels divendres.

«¿Qui som nosaltres per dir al conjunt dels espanyols que negociarem una cosa que només els correspon a ells?», va preguntar la vicepresidenta. La mà dreta de Mariano Rajoy va reclamar a Puigdemont que acati les lleis, igual que ho fa ella mateixa al negar-se a negociar qualsevol aspecte del referèndum.