La CUP pressionarà la setmana que ve per fixar ja la data del referèndum

Gabriel assegura que el seu grup farà una petició en aquest sentit en el debat de política general que tindrà lloc els dies 5 i 6 d'octubre al Parlament

1
Es llegeix en minuts

La CUP es prepara per pressionar des del minut zero perquè es fixi ja una data concreta de la celebració del referèndum plantejat pel president Carles Puigdemontreferèndum en el debat de la qüestió de confiança. La portaveu del grup anticapitalista al Parlament, Anna Gabriel, ha explicat aquest divendres en declaracions a Catalunya Ràdio que faran aquesta petició en el debat de política general que tindrà lloc els dies 5 i 6 d'octubre al Parlament.

Aquest mateix divendres, Puigdemont ha explicat en una entrevista a RAC-1 que treballa sobre dues dates possibles (el 17 o el 24 de setembre del 2017), però que estaria disposat a ajornar-lo si així s'acorda amb l'Estat.

En opinió de la portaveu del grup de la CUP, és important fixar una data perquè el referèndum "és un fet absolutament transcendental" davant el qual cal preparar-se amb temps suficient, i també per evitar allargar el procés, en el context del que s'anomena "processisme".

Sobre l'objectiu que els catalans partidaris del 'no' a la independència vagin a votar, Anna Gabriel ha afirmat que "la gent ha de veure que això no serà una consulta popular, sinó que serà un referèndum vinculant, que farem prevaler el seu resultat" i que "no s'establiran percentatges de participació mínima".

COMISSIÓ INTERNACIONAL

La portaveu al Parlament de la formació anticapitalista també ha explicat que entre les propostes de resolució que presentaran en el debat de la setmana que ve al Parlament "hi haurà la de preveure una comissió internacional que treballi des d'una perspectiva legal i diplomàtica en favor del reconeixement" extern del referèndum.

Després d'explicar que "la UE en algun moment s'haurà de posicionar", Anna Gabriel ha afegit que "si la gent d'aquest país participa de forma majoritària" en el referèndum "estarem posant les bases perquè no hi hagi cap més sortida que el reconeixement d'aquests resultats".

Notícies relacionades

Sobre la negociació dels pressupostos del 2017 amb la Generalitat, la dirigent anticapitalista ha dit ser més "optimista" sobre la possibilitat d'un acord amb JxSí del que ho era fa uns mesos, després que ja hi hagi un compromís amb el referèndum.

La CUP posarà dos condicionants mínims, ha explicat, i és que els pressupostos continguin una partida per celebrar el referèndum i també altres de "vinculades amb la primera fase del procés constituent".