LA CRISI A LES FILES SOCIALISTES

Sánchez replica a González que el PSOE va fer en la investidura el que es va pactar al Comitè Federal

Luena acusa l'expresident de faltar a la veritat i denuncia "estratagemes" per silenciar les bases del partit

Zapatero rumia si anar al comitè federal per exercir el seu dret a vot com a exsecretari general

Entrevista de Pedro Sánchez a ’eldiario.es’, / YOUTUBE / CANAL: ELDIARIO.ES

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha enviat a la premsa un comunicat minuts després que l'expresident Felipe González hagués acabat una polèmica entrevista a la SER on, entre altres coses, ha dit sentir-se "enganyat" per un Sánchez que segons diu li va garantir que s'abstindria perquè el popular Mariano Rajoy pogués governar. González s'ha queixat a més de la suposada falta de comunicació entre el líder del partit i veterans o barons territorials de la formació, qüestionant els seus plans per celebrar unes primàries i un congrés de forma immediata. Davant això, Sánchez ha fet públic un comunicat. "Al llarg d'aquests mesos, el secretari general del PSOE ha escoltat moltes opinions i ha compartit moltes reflexions amb l'objectiu de prendre decisions i conformar una posició política", apunta. També ha afegit que decisions com què fer en una investidura s'adopten en conjunt al Comitè federal.

"Aquest posicionament és el que va exposar al Comitè federal del PSOE una vegada conformada una posició política fruit de les reflexions escoltades i analitzades. És el Comitè del PSOE el que va fixar la posició socialista davant la investidura de Mariano Rajoy, tant en la legislatura anterior com en l'actual -continua el cap dels socialistes-. La posició del secretari general i del Comitè federal del PSOE ha sigut sempre clara en relació amb la unitat d'Espanya i el nostre model territorial".

Aquesta al·lusió a la postura oficial sobre la política territorial respon al fet que l'expresident González, en la seva intervenció radiofònica, ha rebutjat que Sánchez pugui intentar buscar un govern alternatiu al del popular Rajoy recolzant-se entre altres forces polítiques en els independentistes catalans, és a dir, aquells que volen "trossejar" Espanya

QUE LA MILITÀNCIA DECIDEIXI

En el text que ha enviat als mitjans de comunicació a manera de resposta, Sánchez evita comentar el contingut de la conversa que va tenir amb González després de les generals del juny, en la qual suposadament li va parlar d'una abstenció per al líder del PP en segona volta. A més, diu que sent "respecte" per les opinions que pugui manifestar qui va ser president d'Espanya als 80 i 90. Això sí, remarca que ell vol que es debati en el si dels òrgans del partit, per la qual cosa s'ha convocat un comitè federal per dissabte que ve i, a més, ell pretén que el segueixi unes primàries i un conclave.

ELS DESITJOS I LA REALITAT

El secretari d'Organització dels socialistes, César Luena, també s'ha vist obligat a contestar a González. Segons ell, l'expresident "confon els seus desitjos amb la realitat", i l'acusa, així, de no dir la veritat. "Sánchez -ha continuat- sempre ha tingut clar votar 'no' al PP i a Rajoy". 

Notícies relacionades

Al mateix temps, el número dos del PSOE ha carregat contra les intencions d'alguns dels crítics amb Sánchez d'impedir la celebració del congrés proposat a través d'una expeditiva maniobra: la dimissió de més de la meitat dels membres de l'executiva, que forçaria la sortida del secretari general i la constitució d'una gestora. "No hi pot haver cap tipus de estratagema per prendre-li la veu als militants", ha assenyalat a la Cope. En qualsevol cas, Luena ha assegurat que els comptes no els surten als que volen tallar-li el cap a Sánchez, ja que no són majoria en la direcció socialista. "Dels companys i fins i tot amics que ara es diuen crítics, tinc dubtes de si són crítics o exerceixen de crítics, però em fa la impressió que no són matemàtics", ha assenyalat el secretari d'Organització, que, per últim, ha afirmat que Susana Díaz, presidenta d'Andalusia, "fa un temps que està organitzant" la seva candidatura davant Sánchez, però que dubta que finalment l'"encapçali".

POSSIBLE ASSISTÈNCIA DE ZAPATERO 

L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que aquesta setmana va demanar al PSOE que canviï "de rumb", ha enviat un missatge a través del seu entorn més pròxim: està pensant anar al comitè federal de dissabte i exercir el seu dret a vot, que és vitalici per haver sigut secretari general del partit. Zapatero tenia previst un viatge a Veneçuela, on està treballant pel diàleg entre l'oposició i el règim de Nicolás Maduro, però s'han ajornat les reunions que tenia i està rumiant si presentar-se a Ferraz, cosa que ha evitat en els últims anys. L'excap de l'Executiu va reconèixer al juliol que tenia "molta simpatia" per Susana Díaz.