Martín Villa i 18 franquistes més declararan a Espanya pels crims de la dictadura

El Govern remet als jutjats espanyols la petició de la justícia argentina que siguin interrogats

tecnicomadrid27719408 gra457  madrid  31 10 2014   fotograf a de archivo del exmin

tecnicomadrid27719408 gra457 madrid 31 10 2014 fotograf a de archivo del exmin

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Ministeri de Justícia ha enviat a diferents jutjats espanyols els exhorts remesos per la jutge que investiga l'anomenada querella argentina, María Servini de Cubría, perquè els 19 imputats en la causa que investiga els crims franquistes prestin declaració indagatòria. El Govern es va negar al seu dia a extradir-los, i això ha motivat que la jutge hagi sol·licitat que siguin interrogats pels jutges espanyols, en presència de la magistrada argentina, que es desplaçarà a Espanya, previsiblement a l'octubre, quan tindran lloc les vistes. Entre els imputats hi ha set exministres del règim, com Rodolfo Martín Villa o el sogre de Alberto Ruiz Gallardón, José Utrera Molina, jutges i comandaments policials.

Dels 19 imputats, 17 declararan per primera vegada com a acusats de la comissió de crims contra la humanitat, mentre que els expolicies Antonio González Pacheco, 'Billy el Niño' Jesús Muñecas Aguilar ja ho van fer davant l'Audiència Nacional. Després de les indagatòries, la jutge decidirà sobre la petició de processar els imputats sol·licitada per les acusacions.

Notícies relacionades

La Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CeAQUA) celebra la iniciativa de Servini: "Suposa un avenç substancial i un nou impuls en la causa criminal que es tramita a Buenos Aires, en aplicació del principi de justícia universal".

Així mateix, els afectats, la majoria víctimes del franquismevíctimes , es mostren confiats que "els diferents jutges espanyols que han d'executar l'exhort col·laborin adequadament i activament amb les autoritats judicials argentines en la presa de declaració als imputats".