El PP acusa el PSOE d'utilitzar el 'Fernándezgate' per governar amb els independentistes

Els conservadors no confirmen si el ministre anirà o no a la comissió d'investigació al Congrés

Els socialistes adverteixen que si no compareix per explicar l'operació Catalunya cometria un delicte de desobediència

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PP l'ha batejat com a 'Sánchezstein'. Els conservadors consideren que el secretari general del PSOE utilitza una comissió d'investigació al Congrés per aclarir el paper del ministre Jorge Fernández Díaz en l'operació Catalunya amb l'objectiu últim d'aplanar el camí a un govern amb ERC i el PDC. El portaveu popular, Rafael Hernando, ha acusat els socialistes de prestar-se a fer "la feina bruta d'ERC i [Francesc] Homs". "Si amb això està intentant guanyar-se el favor dels independentistes per a un govern 'Sánchezstein', que ho digui", ha reclamat.

El ministre de l'Interior serà cridat a comparèixer en una comissió d'investigació a la qual donarà llum verda el ple del pròxim dimarts al Congrés. ¿Fernández Díaz hi anirà a donar respostes? No hi ha cap decisió presa. "Quan arribi el moment ja em pronunciaré, de moment espero que el PSOE es faci enrere i retiri aquest punt de l'ordre del dia", ha assenyalat el portaveu conservador.

Els socialistes, però, ja han manifestat que no tenen la més mínima intenció de retirar la seva proposta per crear aquesta comissió d'investigació. La van registrar al Congrés el 20 de juliolCongrés, i l'11 d'agost el Partit Demòcrata i ERC van fer els seus propis textos per exigir també que el ministre doni explicacions sobre el presumpte ús indegut de l'aparell de seguretat de l'Estat per espiar adversaris polítics. El ple de la setmana que ve aprovarà les tres iniciatives en una única comissió, que pot ser efectiva o simbòlica, ja que el seu futur depèn de si es dissolen les Corts el 30 d'octubre.

DESOBEDIÈNCIA I INHABILITACIÓ

El PSOE llança la seva advertència. Si la comissió es posa en marxa, el ministre hi ha d'anar. "Si no compareix, estarà cometent un delicte de desobediència, i en el cas que la persona que desobeeixi sigui un funcionari públic, comporta la pena de inhabilitació. Més val que comparegui", ha asseverat el portaveu socialista, Antonio Hernando.

L'acusació del PP al PSOE també hauria de fer-se extensiva a Ciutadans, partit amb qui els populars van firmar un insuficient acord de govern. La formació liderada per Albert Rivera ha confirmat que recolzarà la iniciativa dels socialistes perquè es constitueixi una comissió d'investigació sobre la utilització "política" dels recursos del Ministeri de l'Interior.

Notícies relacionades

Segons José Manuel Villegas, vicesecretari general de la força taronja, la seva pretensió inicial era que Fernández Díaz comparegués en el ple, però, com que l'Executiu es nega a sotmetre's a aquest control pel Congrés dels Diputats, Ciutadans ha decidit secundar la proposta del PSOE. El partit, però, no recolzarà en cap cas una iniciativa similar presentada per ERC i el PDC, ja que considera que "busca el victimisme per treure avantatge". "No farem el joc als independentistes", ha conclòs Villegas.   

Des de Pamplona, Fernández Díaz, que ha criticat que el PSOE "faci el joc als independentistes", ha recordat que l'última comissió d'investigació al Congrés va ser relativa als atemptats de l'11-M, el 2004, i ha considerat "lamentable" que la primera després de 12 anys sigui per investigar el ministre de l'Interior i les Forces de Seguretat.