LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Alfonso Rus, imputat en una nova peça del 'cas Imelsa' per blanquejar comissions

L'instructor considera que l'expresident de la Diputació de València va simular operacions empresarials per netejar els diners opacs

fcasals35547179 valencia 16 9 2016 pol tica  corrupci n pp  caso imelsa  rus160916151900

fcasals35547179 valencia 16 9 2016 pol tica corrupci n pp caso imelsa rus160916151900 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts

El titular del Jutjat d'Instrucció 18 de València, que investiga el conegut com 'cas Imelsa', ha imputat l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus pel suposat blanqueig dels fons provinents de comissions il·legals en el marc d'una nova peça separada dins d'aquest cas.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, aquesta acusació forma part de la peça separada C (n'hi ha un total de sis de moment), que amb la peça principal estava en secret fins a aquest dijous.

El jutjat investiga diverses operacions de compravenda d'accions en què van intervenir FDM (societat familiar de Rus), la societat de valors Arteinvest 2017, també de l'expresident de la Diputació, i Geneva Fondo Inmobiliario.

L'instructor considera que existeixen indicis que l'operació per la qual Geneva adquireix per 1.800.000 euros 50 participacions que Arteinvest, que al seu torn havia adquirit a FDM, i recompra tres anys després per 1.200.000 euros és una "operació simulada".

OPERACIÓ FICTÍCIA

Segons recull l'acte, "hi ha indicis racionals que la primera operació", la constitució d'Arteinvest (mancada al llarg del temps de tota activitat) per adquirir les accions de FDM "també va ser una operació fictícia, suposadament orquestrada per realitzar una operació de blanqueig".

Els fons blanquejats estan relacionats, a judici dels investigadors, amb la suposada activitat delictiva consistent en el cobrament de comissions per adjudicació de contractes per subministraments, obres o serveis durant el desenvolupament del seu càrrec com a alcalde de Xàtiva.

La peça C es va constituir al juny per investigar aquests fets de manera separada a la resta de les diligències del 'caso Imelsa'.

En ella estan investigats (abans imputats) per un presumpte delicte de blanqueig de capitals el propi Rus i l'empresari Jaime Cabot, a l'haver  mort la tercera persona que apareix vinculada a Geneva.

MÉS DE 100 INVESTIGATS

Notícies relacionades

En el marc del 'cas Imelsa' s'investiga més de 100 persones (físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l'administració pública que suposadament es van servir dels seus llocs de responsabilitat per a arreglar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes a la Diputació (a través de l'empresa Imelsa); Ajuntament (a través de la Regidoria de Cultura) i Generalitat (a través de l'empresa Ciegsa).

La causa, que va néixer l'abril del 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d'influències i blanqueig, i està estructurada, de moment, en una peça principal i cinc peces separades.