LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Els 10 moments 'top' de Rita Barberá

Del 'caloret' a la recomanació de llegir Gramsci, 10 moments protagonitzats per Rita Barberá

L'ara senadora ha sigut alcaldessa de València durant 24 anys, i diputada 32 més, prou temps per veure's involucrada en múltiples incidents, especialment els últims anys

3
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

Rita Barberá, ara objectiu de tots els focus per la decisió del Tribunal Suprem d'investigar-la i la seva dimissió a mitges, ha sigut durant molts anys una de les figures més rellevants del panorama polític valencià. Una llarga trajectòria -24 anys sent alcaldessa de València, 32 de diputada autonòmica, i posteriorment senadora- que la dirigent del Partit Popular ha trufat de frases i moments curiosos, memorables o directament qüestionables. Aquí n'hi ha una petita mostra:

"Multiplica't per zero"

"Sense acritud i amb un humor simpsonià... Zapatero, multiplica't per zero". Aquesta és la frase que Rita Barberá va dedicar a José Luis Rodríguez Zapatero el 2007, emulant Bart Simpson, el conegut personatge de la sèrie de dibuixos animats creada per Matt Groening.

Tirant petards

Barberá s'ho va passar molt bé tirant petards a l'oposició en les falles del 2010, un vídeo que es va fer famós uns anys més tard.

El cotxe abandonat

Sonada polèmica la del cotxe particular de Rita Barberá, que es va passar des del 1991 fins al 2014 aparcat al garatge de l'Ajuntament de València. L'alcaldessa va adduir motius de seguretat, era objectiu d'ETA, per aparcar allà el seu vehicle, que taxava en 0 euros en la seva declaració de béns, i desplaçar-se tots aquells anys en cotxe oficial.

El "caloret"

El "caloret", una versió musical del qual es va convertir en 'hit' de l'estiu, va ser un dels moments més comentats en què es va veure implicada l'alcaldessa en els últims anys. En el discurs d'inici de les festes, la llavors alcaldessa va fer un discurs en català trufat de puntades de peu al diccionari Pompeu Fabra. 

El 'pam i pipa' 

Aquest va ser el gest de burla que l'alcaldessa va dedicar als manifestants que demanaven una investigació de l'accident del metro de València en la 'mascletà' del 2015, poc abans de les eleccions municipals que la van desterrar del consistori. 

"¡Quina hòstia!... ¡Quina hòstia!"

Amb aquesta expressió captada pels mitjans de comunicació, Barberá va resumir els mals resultats del PP a València en les últimes municipals. En aquelles eleccions el PP va perdre 100.000 vots, la meitat dels seus regidors i la majoria, i va arribar a l'alcaldia Joan Ribó, de Compromís.

"No dimiteixo, és que ni m'ho plantejo"

Ferma i rotunda. "Ho diré clar i molt fort, que no dimiteixo. És que ni m'ho plantejo", va afirmar Barberá en la seva última roda de premsa. I va argumentar aquesta decisió al·legant que si dimitís "estaria assumint una culpabilitat". Tot seguit, va establir diferències amb Esperanza Aguirre. "Si algú tingués la temptació de comparar-m'hi, ella ha dimitit de presidenta del PP de Madrid, ha dimitit del càrrec orgànic i no de l'institucional".

"Que llegeixin Gramsci" 

En aquella mateixa roda de premsa, Rita Barberá va carregar contra tots els partits, i va citar fins i tot Antonio Gramsci, autor comunista. "Amb l'esquerra radical antisistema no hi vull perdre ni un minut. La seva manera d'actuar és més pròpia del comunisme més ranci. La seva manera d'actuar és la manipulació, la maniobra, l'engany, l'insult... Els recomano que llegeixin Antonio Gramsci", va afirmar.

Disparant contra tots els partits

Notícies relacionades

"¿Per què m'acusen amb més crueltat quan no he fet res i hi ha casos de corrupció mil milionaris a Catalunya?". No va ser l'única referència de Barberá als polítics que estan situats "al nord de la Comunitat Valenciana". També va subratllar que "això del 3%" es porta més a Catalunya i va disparar un seguit de crítiques contra el PSOE i Ciutadans. "¿Per què només es parla de mi i sembla paralitzat el 'cas dels ERO d'Andalusia?", va llançar contra els "llenguts socialistes". Al partit d'Albert Rivera el va atacar per la "pestilència dels seus rumors sobre el seu finançament", a l'insinuar que com podia ser que "un partit que no té estructura" comptés amb tants fons per a la campanya de les eleccions generals (es referia a la del 20-D, quan encara no havia rebut subvenció pública al no comptar amb representació al Congrés).

Els SMS amenaçadors 

Una de les últimes polèmiques en què s'ha vist implicada la senadora té relació amb algunes frases que han rebut via SMS càrrecs populars. "Vigila el que dius", "t'has passat molt" i "això es paga" serien alguns dels missatges que va dirigir als seus companys de files. Entre els destinataris d'aquests SMS hi hauria l'actual presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, que manté un pols amb Barberá i els regidors de València que es neguen a entregar les seves actes.

Temes:

Rita Barberá