EL FABULÓS TREN DE VIDA DE L'EXALCALDESSA

Malgastadora i sibaRita

Mentre el jutge iniciava el procés per imputar per blanqueig Rita Barberá, van aflorar factures que, en diferents sumaris, demostren els luxes que es va dedicar a càrrec de l'erari públic. 

 

 

2
Es llegeix en minuts
Laura L. David
Laura L. David

Periodista

ver +

Rita Barberá no li agraden les "cutreries". Ho va dir ella mateixa a les portes de les últimes eleccions municipals, quan Compromís va airejar 467 factures de despeses de representació en els seus últims quatre anys com a alcaldessa que pujaven a 278.000 euros. I ja ho havia assumit el 2012: "Una bossa de Louis Vuitton és un regal absolutament habitual". Així ho va assegurar l'exalcaldessa després que en el judici dels vestits contra Francisco Camps s'escoltés una conversa del 'Bigotes', líder de la Gürtel a València, dient que li estava comprant una bossa d'aquesta marca a l'alcaldessa, com ho feia des de feia "quatre anys".

Quan Fira València sumava pèrdues milionàries, li va regalar el Vuitton amb altres accessoris de Carolina Herrera (420) i Loewe (590). La ruïnosa empresa pública també li va regalar dos fulards i una agulla de pit d'Hermès que van sumar 1.350 euros. Però l'exalcaldessa no es conformava amb els regals, també decidia de tant en tant permetre's un capritx amb càrrec als comptes municipals: musclos, anxoves, formatges, moixama, ventresca, vi, xerès, vermut i fins i tot suc de tomàquet va comprar el 2011.

REGALS ESPLÈNDIDS

Notícies relacionades

Aquestes bosses, segons Barberá, eren regals "normals" que tenia per "costum" rebre també de la fundació pública Fira València. Entre el 2007 i el 2009, la fira va gastar 7.640 euros en complements de luxe que la Fiscalia Anticorrupció va decidir investigar, encara que finalment, el mes de juliol passat, va optar per arxivar el cas al no apreciar indicis de delicte. En qualsevol cas, el seu aforament com a diputada autonòmica fins al juliol del 2015 i després senadora va impedir que fos imputada en aquest cas.

El 2014, Barberá va regalar 105 caixes de taronges 'gran selecció' a la cúpula del PP nacional. Aquest gest de cítric homenatge va deixar factures per valor de 25.226 euros des del 2011.

A més de rebre regals de presumptes trames corruptes i d'una fira que l'actual Consell ha de salvar ara de la fallida, Barberá -que després dels seus 24 anys a l'alcaldia va acabar amb 413.000 euros de patrimoni- també carregava capritxos al consistori per a ella i els seus. Aquelles 467 factures que va denunciar Compromís es van convertir en el 'cas Ritaleaks', amb despeses en hotels i viatges sense justificar dels quals també es podria haver beneficiat l'exvicealcalde Alfonso Grau, processat en el 'cas Nóos' i imputat en el 'cas Imelsa'. Amb Barberá, cutreries, les justes. I menys si no les paga de la seva butxaca.

Com una estrella pop de caràcter faller, va pagar 771 euros per una nit a l'Hotel Art Gallery de Florència, 2.000 per un dinar al restaurant El Canyar per a 26 comensals en plenes falles i gairebé 10.000 per allotjar els seus escortes en vacances.