Jaume Matas pacta confessar els seus delictes a canvi de no anar a la presó

L'expresident balear ha arribat a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció, segons 'El Mundo'

Està disposat a explicar que va rebre a la seu del PP a Madrid diners per afavorir OHL

Jaume Matas pacta confessar els seus delictes a canvi de no anar a la presó

EFE / ATIENZA (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'expresident balear Jaume Matas, immers en diversos processos judicials, ha arribat a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció per confessar els seus delictes a canvi de no anar a la presó. Segons ha avançat el diari 'El Mundo', el fiscal en cap Anticorrupció, Antonio Salinas, va donar el vistiplau a l'acord a finals de la setmana passada en una reunió amb el fiscal Pedro Horrach. 

El pacte entre Jaume Matas i Anticorrupció suposa, no obstant, que d'aquest acord s'exclogui una de les causes més importants de la desena que es mantenen contra ell. Es tracta de la relacionada amb el palauet de Palma i el seu presumpte enriquiment il·lícit. Matas va adquirir un pis de més de 500 metres quadrats al carrer San Felio, en ple casc antic de Palma, valorat per Hisenda en 2,5 milions d'euros, i el va equipar pagant als proveïdors amb bitllets de 500. Els fiscals anticorrupció de les Balears el van acusar de suborn i blanqueig de capitals i van impulsar la investigació en contra del criteri del llavors fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, que va ordenar aturar-la enmig d'una gran polèmica perquè no hi advertia indicis de delicte.

Notícies relacionades

Matas s'ha compromès a desvelar la corrupció al voltant de l'obra pública més gran de les Balears, el gran hospital públic de Son Espades. Segons el que havia sigut governant model del PP de Mariano Rajoy, aglutinador de majories absolutes, des del Govern balear es va manipular l'obra a partir de les instruccions que va rebre a la seu central del PP a Madrid, on va rebre un sobre en mà que li va entregar el llavors tresorer Álvaro Lapuerta perquè afavorís la constructora OHL de Juan Miguel Villar Mir, denunciat pel també al seu dia tresorer Luis Bárcenas com un dels grans finançadors a l'ombra del PP.

L'expresident balear i exministre de Rajoy encara té obertes -a part del 'cas Nóos, pendent de sentència ferma- 10 causes per 12 delictes de corrupció, inclosa la caixa b del partit a l'arxipèlag. El 'cas Nóos' també ha quedat completament al marge de l'acord.