L'ONZE DE SETEMBRE

Puigdemont plantejarà una nova proposta de referèndum a l'Estat

El president espera haver convocat ja "eleccions constituents" en la Diada del 2017

jrico35477466 gra035  barcelona  11 09 2016   el presidente de la generali160911124302

jrico35477466 gra035 barcelona 11 09 2016 el presidente de la generali160911124302 / Marta Perez

1
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat una roda de premsa amb corresponsals estrangers, amb motiu de la Diada, per donar alguna pista més del calendari que es planteja per culminar el full de ruta independentista. Un calendari que inclou un nou intent de convocar un referèndum. El 28 de setembre, dia en què se sotmetrà a la qüestió de confiança al Parlament, el cap del Govern plantejarà a l'Estat una proposta de consulta legal i acordada. No ha concretat en quin termini s'hauria de celebrar aquest referèndum, ni ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat de convocar-lo de manera unilateral, com li reclama la CUP, en el previsible cas que l'Executiu central desatengui la proposta.

En una compareixença al Palau de la Generalitat davant mitjans internacionals, Puigdemont ha expressat el seu desig que l'Onze de Setembre del 2017 ja estiguin convocades les "eleccions constituents" i Catalunya es trobi "en el trànsit entre la postautonomia i la preindependència", tal com establia el programa electoral de Junts pel Sí. Però ha reconegut que el seu Executiu està "estudiant" la possibilitat de fer un referèndum sobre la independència els pròxims mesos.

ÚLTIM INTENT

Notícies relacionades

Malgrat que el Govern central i les Corts han rebutjat en reiterades ocasions en els últims anys les peticions catalanes per poder celebrar una consulta amb totes les garanties legals, Puigdemont ha assegurat que encara no tira la tovallola. "Insistiré el dia 28 a fer una proposta en aquest sentit a la política espanyola. Si hi ha possibilitats d'utilitzar el referèndum com a mecanisme eficaç i segur perquè la gent decideixi, és clar que no està descartat", ha justificat.

En tot cas, ha recalcat que, si no hi ha acord amb l'Estat per celebrar un referèndum, la "fórmula" prevista és convocar unes eleccions constituents, que serien un "verdader plebiscit de validació" del procés independentista. El cap del Govern ha expressat el seu desig que, en la Diada de l'any que ve, el seu Executiu ja estigui "en funcions" i que "a finals de juliol" el Parlament hagi aprovat les tres "lleis de desconnexió" de l'Estat, tal com fixava el programa electoral de Junts pel Sí. "Jo espero, perquè és el meu compromís, que siguem capaços de fer les coses tan bé que jo ja estigui en funcions en la pròxima Diada", ha confiat Puigdemont.