L'ennuvolada tardor judicial del PP

Càrrecs i excàrrecs populars desfilaran durant els pròxims mesos pels jutjats per declarar sobre diferents casos de corrupció

El president del Poder Judicial defensa la «rabiosa independència» dels magistrats

icoy35403995 combo160906194852

icoy35403995 combo160906194852

5
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Ningú sap amb seguretat si el PP tornarà a tenir una cita amb les urnes per Nadal, però el que sí que ja tenen marcat en vermell alguns dirigents o exdirigents populars són els dies que hauran de passar pel jutjat. La força conservadora mateix està acusada també com a partícip a títol lucratiu en diverses causes que han sobresortit entre l'actualitat judicial dels últims anys i que des de finals d'aquest mes començaran a resoldre's. El partit de Mariano Rajoy es veurà sotmès a una tardor calenta en ple embolic per la investidura. Més endavant li tocarà el torn al PSOE amb el 'cas ERO'.

LES TARGETES OPAQUES

Les eleccions basques, que podrien ser clau per desencallar el bloqueig polític al Congrés si el PNB requerís dels populars o els socialistes per formar govern, se celebraran el 25 de setembre. Dos dies abans començarà la desfilada pels tribunals de càrrecs i excàrrecs del PP, també del PSOE i IU.

Rodrigo Rato, ministre en l'època de José María Aznar, inaugurarà juntament amb Miguel Blesa la vista de l'Audiència Nacional pel cas de les targetes opaques de Caja Madrid (després Bankia), entitat que tots dos van presidir. Anticorrupció demana quatre anys de presó per a Rato i sis i mig per a Blesa en un judici amb 66 processats. La fiscalia opina que es van apropiar indegudament del patrimoni de Caja Madrid amb un sistema opac que els permetia usar al seu gust les targetes de Caja Madrid sense declarar-ho a Hisenda.

EL GRAN GARBUIX DE LA 'TRAMA GÜRTEL'

Aquesta tardor Rato sortirà a les notícies tant o més que quan dirigia l'FMI. L'"autor del miracle espanyol", segons el van batejar en el seu partit, també està imputat en el suposat frau de la sortida a borsa de Bankia –la mare dels ous dels tripijocs a l'entitat–. La seva instrucció està previst que acabi a finals d'any. Abans, aquest dijous, l'exministre declararà com investigat per la contractació com a assessor extern a Bankia del seu excunyat, Santiago Alarcó. Mentrestant, compareixerà com a testimoni en la que és juntament amb la dels ERO la trama estrella d'aquest lustre: la Gürtel.

    Aquest cas, un compendi de totes les figures delictives relacionades amb la corrupció (prevaricació, malversació, apropiació indeguda, comissions il·legals...), tindrà el mateix PP d'acusat com a partícip a títol lucratiu dels negocis empresos per la xarxa de Francisco Correa (per a qui el fiscal demana 125 anys). Set anys després que saltés l'espoleta, la primera fase del judici, amb 39 acusats, començarà el 4 d'octubre i finalitzarà a mitjans de desembre, a les portes d'unes hipotètiques eleccions.

    A més de Rato, declararan entre els 400 testimonis Ángel Acebes, Francisco Álvarez Cascos, Jaime Mayor Oreja, Javier Arenas i Esperanza Aguirre. Ana Mato, exministra de Sanitat amb Rajoy, ho farà per uns 28.500 euros com a partícip a títol lucratiu pels suposats delictes del seu exmarit, Jesús Sepúlveda, quan era alcalde de Pozuelo de Alarcón. Membres del Govern d'Aguirre a la Comunitat de Madrid, com Carlos Clemente o Alberto López Viejo, també representaran les sigles populars en el judici, en el qual l'extresorer Luis Bárcenas serà (el fiscal demana 42 anys de presó per a ell) un dels grans protagonistes. Els seus predecessors Álvaro Lapuerta Ángel Sanchís també s'asseuran al banc dels acusats.

Un bon grapat de ministres del PP en l'època de José María Aznar passaran aquesta tardor pels jutjats. No serà el cas de Miguel Arias Cañete (4), encara que el seu nom ha sortit esquitxat en el ‘cas Acuamed’. Sí que declararan com a testimonis en el judici de la ‘Gürtel’ Jaime Mayor Oreja (5), Francisco Álvarez Cascos (6), Rodrigo Rato (8) -imputat en altres causes-, Ángel Acebes (9) i Javier Arenas (2). A més de Rato, compareixeran com a acusats l'extresorer Luis Bárcenas (1), l'exconseller madrileny Alberto López Viejo (3), tots dos per la ‘Gürtel’, i l'expresident balear Jaume Matas (7), pel ‘cas Nóos’.

LA PROFUNDA EMPREMTA DEL 'CAS BÁRCENAS'

La 'Gürtel' ha acabat amb més branques que un avet. Una de les seves derivades, la dels contractes amb Fitur del Govern de Francisco Camps –la trama valenciana mereixeria un capítol a part– podria encaixar la primera sentència en els pròxims mesos. Un altre cas, el de l'allau dels papers de Bárcenas i el consegüent presumpte finançament irregular del PP (amb suposades donacions il·legals per valor de vuit milions d'euros entre el 1990 i el 2008) encara està per arribar, però en les pròximes setmanes es preveuen novetats en un dels seus esqueixos: l'esborrament dels ordinadors de l'extresorer conservador.

La jutge Rosa Freire ha processat el partit al considerar que va destruir les computadores per ocultar proves de la suposada caixa b dels populars. L'acte de la magistrada ha sigut recorregut pel partit i la fiscalia i ben aviat es veurà la resolució, però en tot cas, per ara apareixen assenyalats tant el PP com a persona jurídica com l'actual tresorera, Carmen Navarro, l'advocat Alberto Durán i l'informàtic que va formatejar els discos fins a 35 vegades abans de ratllar-los.

LA 'PÚNICA', RITA BARBERÁ, EL 'CAS NÓOS'

Més migranyes per a un Rajoy a qui Ciutadans torna a mirar de reüll pel cas de José Manuel Soria per més que aquest hagi renunciat al Banc Mundial. El 'cas Acuamed' (que esquitxa al Ministeri d'Agricultura i a l'exministre Miguel Arias Cañete) i les investigacions als exdiputats Pedro Gómez de la Serna, Gustavo de Arístegui i Vicente Martínez Pujalte encara estan a les beceroles, però la instrucció del 'cas Púnica', que afecta el PP madrileny i va motivar la dimissió d'Aguirre, es tancarà aquesta tardor. L'exconseller Francisco Granados, un dels suposats capitostos, ha sigut citat pel jutge per al 5 d'octubre amb l'objectiu de decidir si prorroga dos anys més la presó condicional.

Notícies relacionades

Altres noms propis que tornaran a la palestra seran els de Rita Barberá i Jaume Matas. En el marc del 'cas Taula', que es troba encara en els inicis de la investigació al PP de València, el Tribunal Suprem podria decidir en les pròximes setmanes si finalment imputa l'alcaldessa i actual senadora. Pel que fa a l'expresident balear, que competeix amb Rato en citacions judicials (i el guanya), coneixerà al desembre la sentència pel 'cas Nóos', en el qual està acusat (el fiscal demana cinc anys de presó) de delictes relacionats amb els contractes que l'Executiu de l'illa va formalitzar amb l'institut que comandava Iñaki Urdangarin.

«Als jutges ens sap greu sentir que la justícia no és independent, que està polititzada, que són els partits els que dirigeixen la nostra acció», va lamentar ahir el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes. La "rabiosa independència" judicial també estarà sota els focus.