Una exregidora del PP a València: "Han fet una trampa al partit per blanquejar diners, corrupció política total"

Els investigadors creuen que María José Alcón "deixa entreveure" que els diners "provenen de Rita"

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

L'exregidora del PP de l'Ajuntament de València María José Alcón assegura, en una gravació telefònica transcrita i inclosa en el sumari del 'cas Imelsa', que el partit va fer "una trampa" al donar-li "1.000 euros en dos bitllets de 500", que qualifica de "diner negre". "I jo els havia de fer una transferència legal del meu compte per blanquejar diners, vaja, corrupció política total", apunta.

La documentació reprodueix una conversa telefònica entre la que va ser regidora de Cultura del consistori valencià i el seu fill. Aquest últim informa Alcón que ha rebut una trucada d'un representant del banc "molt preocupat" per veure si estava bé. El jutge que instrueix el 'cas Imelsa' ha acordat aquest dilluns l'aixecament del sumari en les parts que afecten el presumpte blanqueig de capital en què hi ha 48 imputats.

Respecte a aquesta qüestió, l'exregidora explica: "És clar, bé, és clar, és que han fet una trampa al partit, que m'han donat 1.000 euros en dos bitllets de 500, diner negre... i jo els havia de fer una transferència legal del meu compte, o sigui, eh? per blanquejar diners, vaja, corrupció política total (...)". En aquest moment, és interrompuda pel fill, que li planteja que "com que per blanquejar", que no ho entén, cosa a què Alcón li contesta: "¿No ho entens, amor? Doncs ells tenen molt de diner negre".

"D'EMPRESES, COMISSIONS, CORRUPCIONS"

Quan el seu fill li pregunta per l'origen dels diners, l'exregidora diu que "d'empreses del partit, d'empreses, comissions, corrupcions, etcètera. Així que són uns diners que no els poden fer aflorar". "¿Entens?, s'han inventat que són diners...".

Aquí, el seu interlocutor s'interessa per qui li ha donat a la seva mare els diners i li pregunta específicament: "¿Rita?. Alcón respon que "Mari Carmen" i hi afegeix: "Rita sí. Llavors a mi m'han donat mil euros en dos bitllets de cinc-cents, que és diner negre obtingut...".

D'acord amb l'informe de la Guàrdia Civil que acompanya la conversa, María José Alcón diu que és Mari Carmen --en referència a la secretària del grup popular municipal María del Carmen García Fuster, segons apunten els investigadors-- qui li dóna els diners però "deixa entreveure que provenen de Rita" i sosté que "podria fer referència" a l'exalcaldessa Rita Barberá.

"I per què li has de regalar tu mil euros al partit", qüestiona el fill, i la mare replica: "No regalo res, que no, que m'han donat a mi dos bitllets de 500". "Ja, però si et preguntés Hisenda: escolti, ¿i vostè per què li fa transferències al Govern de 1.000 euros", insisteix l'interlocutor, i aquesta vegada Alcón diu: "No home, jo sí que puc fer una donació legal al partit a través d'una transferència bancària, això és correcte, o sigui, els partits poden recollir diners però que són (sic) diners blanquejats que surten d'un banc, m'entens, no bitllets de 500 de sotamà".

"L'ÚNIC QUE FUNCIONA ÉS LA CORRUPCIÓ"

El fill segueix fent preguntes: "¿I quants bitllets de 500 tenen ells?". "Ah, ¿i jo que sé amor? Si com tu em vas dir una vegada, i tens més raó que un sant, en aquest país l'únic que funciona és la corrupció", remata l'exregidora.

Notícies relacionades

L'informe dels investigadors posa de manifest que aquesta conversa "confirmaria l'existència d'uns diners no declarats en poder del partit polític amb què María José Alcón s'identifica, diners que, a parer policial, podrien provenir (...) de contraprestacions econòmiques il·lícites en el camp de la contractació pública". Afegeix que, d'acord amb la documentació bancària analitzada, el mateix dia de la conversa telefònica s'hauria produït un moviment en les entrades d'un compte de María José Alcón per import de 1.000 euros.