C's aconsegueix el compromís del PP de fer pagar més als defraudadors de l'amnistia fiscal

Hi ha avanços al voltant del Poder Judicial i l'elecció directa dels alcaldes

35308641 60

35308641 60 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
R. M. S. / MADRID

Ciutadans ha aconseguit el compromís del PP de recuperar part dels diners que, segons el partit d'Albert Rivera, es "van perdonar" als defraudadors durant l'aministia fiscal que el Govern de Mariano Rajoy va impulsar el 2012. "Hi haurà diners de l'amnistia fiscal" ha confirmat a EL PERIÓDICO un dels negociadors de l'acord entre el PP i C's per a la votació de la investidura del candidat popular a la presidència del Govern, Mariano Rajoy. 

Ciutadans estima que els defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscal van pagar 2.800 milions de menys, ja que van aconseguir tributar una mitjana del 3% sobre les quantitats aflorades en lloc del 10% establert ja que bona part del patrimoni ocult ja havia prescrit. No hi ha confirmació encara sobre si el possible acord entre PP i C's implicarà l'ingrés d'aquests 2.800 milions o si serà una quantitat menor. Ciutadans pretén destinar aquesta font addicional d'ingressos a plans d'educació, ocupació, pobresa i altres matèries.

Aquesta qüestió era una de les principals demandes de Ciutadans que es va encallar en el seu primer dia de negociació amb el PP, dilluns passat, i que aquest dissabte podria haver entrat en vies de solució.

Els equips negociadors de PP i C's segueixen en contacte telefònic i intercanviant-se documentació. En la nit d'aquest dissabte finalitza el termini que el partit taronja va donar per tancar l'acord que podria ser segellat aquest mateix diumenge.

Així, les negociacions han entrat en l'esprint final.esprint  Després de l'ultimàtum plantejat per la formació d'Albert Rivera, aquests són els principals acords parcials que han anat transcendint en les últimes hores als mitjans de comunicació.

PODER JUDICIAL

Ciutadans ha arrencat en l'últim moment del PP una modificació del sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges. Els 20 vocals del CGPJ són elegits fins ara pel Parlament, amb una majoria qualificada. PP i C's han pactat que 12 dels vocals siguin escollits pels mateix jutges, i la resta, pel Legislatiu. Quatre d'ells serien escollits pel Congrés i els quatre restants designat pel Senat.

En el mateix àmbit de la judicatura s'ha pactat fixar també els límits temporals a les portes giratòries entre l'administració de justícia i la política. Així, per exemple, els jutges i magistrats que s'hagin passat a la politica només podran tornar a exercir un cop hagin transcorregut entre dos i cinc anys.

ELECCIÓ DIRECTA DELS ALCALDES

Les comissions negociadors de les dues formacions han acabat pactant també impulsar una reforma que permeti l'elecció directa dels alcaldes. Els negociadors no han acabat però de precisar si l'alcalde serà el de la llista més votada encara que no tingui majoria absoluta o si se celebraria una segona volta en comicis municipals.

CONTRACTES LABORALS

El partit de Rivera no ha aconseguit l'objectiu d'imposar el contracte únic, una de les mesures estrella del programa electoral de la formació taronja. El PP tan sols ha accedit en aquest punt a una reducció, presumiblement a tres, de les modalitats de contracte.

DIPUTACIONS

Ciutadans tampoc ha aconseguit una cosa que sí que havia aconseguit en el seu acord amb Pedro Sánchez: la desaparició de les diputacions provincials. El PP no ha accedit a aquesta mesura tan dràstica, encara que ha acceptat dissenyar un pla de estalvi en les administracions. Ciutadans havia insistit en la supressió d'uns organismes que suposen a l'erari públic una despesa de 22.062 milions d'euros.

COMPLEMENT SALARIAL

Notícies relacionades

El complement salarial consisteix en un subsidi a través del de l'IRPF per  als sous més baixos, tenint en compte els nivells de renda i patrimoni i la situació familiar. El PP ha acceptat la introducció d'un mecanisme d'aquest tipus, tot i que encara no hi ha concreció sobre les quanties.

PERMISOS DE PATERNITAT

Ciutadans portava en el seu programa igualar i ampliar el permís de maternitat i paternitat. Tots dos s'incrementaven, de les 18 setmanes actuals a 26. En el seu programa electoral, el PP proposava de forma genèrica una nova llei de conciliació i coresponsabilitat, sense cap més concreció. En la negociació amb Ciutadans, els populars han acceptat equiparar els permisos de maternitat i paternitat però de forma gradual.