Andorra investigarà presumptes amenaces de la policia espanyola a BPA per l''operació Catalunya'

El Grup Cierco va denunciar la setmana passada les coaccions davant la justícia del país pirinenc

El Govern català aplaudeix la decisió de la jutge, però lamenta que sigui la justícia andorrana i no l'espanyola la que s'encarregui del cas

fcasals31611146 barcelona   barcelones  27 10 2015    politica    la unidad 160722172852

fcasals31611146 barcelona barcelones 27 10 2015 politica la unidad 160722172852

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID

La justícia andorrana obrirà una investigació arran de la declaració d'Higini Cierco (un dels màxims accionistes de l'extinta Banca Privada d'Andorra) sobre presumptes coaccions i amenaces de "càrrecs policials espanyols" per aconseguir dades per alimentar la denominada 'operació Catalunya', concebuda suposadament per desprestigiar polítics independentistes.

Segons ha informat aquest dilluns el Grup Cierco en un comunicat, la jutge instructora del 'cas BPA', Canòlic Mingorance, ha notificat el "desglossament de dues noves causes" arran de la declaració de Cierco als jutjats dijous passat.

Així, envia al torn ordinari d'instrucció penal les presumptes coaccions i amenaces i, per una altra part, la jutge que fins ara instruïa la presumpta revelació de secrets bancaris en relació amb el 'cas Pujol' rebrà nova informació per part de la instructora del 'cas BPA' després de les declaracions de Cierco. Segons va informar ell mateix, dijous va declarar davant la jutge que dos comandaments policials espanyols li van advertir que, si no col·laborava amb ells aportant informació financera sobre Jordi Pujol, Artur Mas, Oriol Junqueras i les seves respectives famílies, actuarien contra BPA i desapareixeria.

Fonts de Presidència de la Generalitat han valorat que la jutge actuï contra la suposada "guerra bruta de l'Estat contra el procés polític català", encara que han lamentat que sigui la justícia andorrana i no l'espanyola la que investigui un cas "que fa mal a la credibilitat de la política i les institucions de l'Estat".

'CAS BPA'

El Grup Cierco també ha destacat que la jutge instructora del 'cas BPA' ha finalitzat la seva investigació proposant arxivar per falta de proves nou inculpacions, entre elles les dels germans Ramon i Higini Cierco, màxims accionistes del banc. En canvi, ha comunicat l'acte de processament per a 24 dels encausats -directius i gestors-, fonamentalment per estar vinculats amb compensacions dineràries.

Ara les defenses de tots els encausats tenen quinze dies de termini per decidir si sol·liciten noves diligències abans de tancar definitivament la instrucció i que l'assumpte passi al Tribunal de Corts perquè ordeni l'obertura del judici.

Notícies relacionades

Cierco ha insistit en el seu convenciment de la innocència de tots els empleats de l'entitat financera desmantellada per sospites de blanqueig de capitals, i ha assenyalat que l'acte comunicat aquest dilluns no dicta més empresonaments.

Així mateix, el grup empresarial ha recordat que continuarà "treballant per demostrar completament" que BPA sempre va operar seguint la legalitat i la normativa vigent en cada moment al Principat d'Andorra.