L'expresident de BPA denuncia coaccions de la policia espanyola per filtrar informació de Pujol, Mas i Junqueras

Higini Cierco declara que el van amenaçar dient-li que si no col·laborava un regulador dels EUA li intervindria l'entitat bancària

lpuig29016211 andorra la vella 14 03 2015 els presidents de bpa banca priv160818193509

lpuig29016211 andorra la vella 14 03 2015 els presidents de bpa banca priv160818193509

2
Es llegeix en minuts

Nova revelació al voltant de la denominada 'operació Catalunya'. Un dels dos màxims accionistes de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, ha denunciat les coaccions que van rebre tant ell com l'exconseller delegat de l'entitat per part de comandaments policials espanyols per recollir informació bancària de Jordi PujolArtur Mas i Oriol Junqueras, així com de les seves respectives famílies. Segons un comunicat del Grup Cierco, el van amenaçar dient-li que si no cooperava el FinCEN dels EUA, un organisme dependent del Departament del Tresor que s'encarrega d'investigar crims financers, intervindria l'entitat bancària. Els accionistes majoritaris de BPA han corroborat aquest dijous als jutjats d'Andorra que el banc sempre va actuar sota l'empara del marc legal vigent.

Segons la nota del Grup Cierco, els fets denunciats s'emmarquen en el conegut com 'cas Pujol' i la posterior 'operació Catalunya', el nom que rep la suposada trama de càrrecs policials i polítics de l'Estat per desprestigiar dirigents sobiranistes. El llavors president de BPA va rebre el maig del 2014 una trucada de l'agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, informant-lo que seria convenient que veiés unes persones a Madrid. Dies després, Cierco i Barroso van mantenir una trobada cara a cara en què el policia espanyol li va reiterar la necessitat de trobar-se amb unes persones a Madrid o, li va recalcar, "per contra el banc morirà". "Els americans estaven al corrent i ja saben com fer-ho", va afegir.

Notícies relacionades

En aquest moment, la filial espanyola de BPA, Banc Madrid, estava sotmesa a una inspecció ordinària del SepblacSepblac. Cierco va enviar el conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, a reunir-se amb l'agregat d'Interior, que li va insistir que si no col·laboraven, el banc "desapareixeria" i que rebria la trucada d'una persona identificada amb el sobrenom de 'Félix' que li donaria instruccions. 'Félix' va resultar ser el comissari en cap del departament d'Afers Interns de la Policia Nacional Marcelino Martín Blas. Miquel i Martin Blas es van trobar a Madrid i el comissari li va reiterar les amenaces exigint-li, com ja havia fet a Higini Cierco, informació bancària de Mas, Junqueras, Pujol i les seves famílies.

Finalment, els responsables del banc van facilitar una sèrie de dades que van acabar publicant-se al diari 'El Mundo' i van precipitar la confessió de Pujol sobre els diners que va mantenir amagats a l'estranger durant 30 anys. Cierco ha explicat que Miquel no va denunciar llavors els fets perquè Martín Blas li va advertir que, si ho feia, el FinCEN intervindria BPA en 15 dies. El president de BPA assegura que una vegada va explotar la crisi de març del 2015, va exposar la situació viscuda a la família Pujol i han posat els fets en coneixement del jutge perquè adopti les mesures legals pertinents i han anunciat l'impuls de totes les accions legals que calguin quan ja hagin quedat denunciats els fets en seu judicial.