Otegi afirma que per inhabilitar-lo "han de fer trampa"

El candidat de l'esquerra 'abertzale' anuncia que si el Tribunal Constitucional el deixa fora de les llistes, ho acatarà

El Fiscal Superior del País Basc, Juan Calparsoro, es corregeix i afirma ara que Otegi "no serà candidat" perquè hi ha una sentència ferma

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SAN SEBASTIAN

Arnaldo Otegi ha admès per primera vegada que si el Tribunal Constitucional li impedeix finalment ser el candidat d'EH Bildu a 'lehendakari', acatarà la decisió. Fins ara, havia reiterat, igual que la resta de dirigents de la coalició independentista, que no acceptarien un veto, i fins i tot va mostrar un perfil més desafiador quan va proclamar, fa pocs dies, que “no hi haurà tribunal ni Exèrcit que impedeixi que jo sigui candidat”.

Avui el to ha canviat. En una entrevista a la cadena SER, ha reconegut que si el Constitucional li tanca el pas, no tindrà "més remei que quedar fora de les llistes”, tot i que ha afegit que està "absolutament segur" que entrarà al Parlament basc. Pel líder independentista, no hi ha base jurídica que sostingui que no es pugui presentar a les eleccions: "Si algú em vol inhabilitar, ha de fer trampa".

Demà dimecres s'obre el termini per a la presentació de les candidatures que concorren a les pròximes eleccions basques, que se celebraran el 25 de setembre. En primera instància serà la Junta Electoral de Guipúscoa qui decideixi el 29 d'agost si Otegi és a les llistes. Amb tota probabilitat, alguna de les parts enfrontades recorrerà davant el jutjat contenciós administratiu, i els recursos acabaran arribant fins al Tribunal Constitucional, que s'haurà de pronunciar abans de l'inici de la campanya electoral, el 9 de setembre.

La polèmica revela, per a Otegi, que l'autèntic debat no és sobre la seva persona, sinó sobre si existeix democràcia a Espanya o no. Amb ironia, ha apuntat que “té la impressió” que Turquia va copiar la llei de partits a Espanya, i que ara “alguns estan instal·lats en una espècie de resposta a la turca".

En aquesta línia, Otegi ha qüestionat la independència de la Justícia independència de la Justícia, i ha carregat contra el ministre en funcions Rafael Catalá, que va afirmar que la inhabilitació d'Otegi és un "cas clar, no interpretatiu”, i va arribar a garantir que no estarà al Parlament basc.

En aquest punt, l'esquerra 'abertzale' ha rebut el suport del PNB, que defensa el dret d'Otegi a concórrer a les eleccions. El portaveu nacionalista Josu Erkoreka s'ha unit a les crítiques contra Catalá per "anticipar" l'anul·lació de la candidatura del dirigent 'abertzale', i per mostrar, així, “un menyspreu i un desaire" a la separació de poders.

GIR DE CALPARSORO

Notícies relacionades

El Fiscal Superior del País Basc, Juan Calparsoroha modificat la postura que ha mantingut fins ara i s'ha alineat, ja sense matisos, amb la Fiscalia de l'Audiència Nacional. En una entrevista a RNE, ha afirmat que Arnaldo Otegi, "en principi”, no serà candidat perquè "té una sentència ferma que, per tant, li impedeix" concórrer a les eleccions.

En els últims dies, Calparsoro havia sigut molt criticat per haver assegurat que la defensa d'Otegi té arguments jurídics per reclamar el seu dret a ser candidat. I mesos enrere, va defensar fins i tot que el seu cas era similar al d'un altre parlamentari d'EH Bildu que es va asseure a la Cambra basca tot i pesar sobre ell una inhabilitació genèrica.