El CIS retrata el PSOE com l'únic beneficiat si hi ha nous comicis

Només els socialistes, amb un 23,1% de vots, pugen en el sondeig, que atorga el 32,5% als populars

Podem i C's cauen més d'un punt en l'estudi, que reflecteix un escenari molt semblant al del 26-J

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE escurça les distàncies amb el PP, si bé de forma molt lleu, i allunya encara més la possibilitat del ‘sorpasso’ d'Units Podem. Segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), donat a conèixer aquest dilluns i el primer des de les eleccions del passat 26 de juny, els socialistes són els únics que millorarien respecte dels comicis. L'organisme públic atorga al partit liderat per Pedro Sánchez una estimació de vot del 23,1%, gairebé cinc dècimes més que en la cita amb les urnes de fa un mes i mig, quan van aconseguir el 22,66% dels vots.

La tendència contrasta amb la de la resta dels seus competidors. Així, l'enquesta mostra que el PP baixa tant com puja el PSOE: concedeix als conservadors un vot estimat del 32,5% enfront del 33,03% obtingut el 26-J. Però els més castigats serien els partits emergents. Ciutadans passaria del 13,05% de fa un mes i mig al 12%. I Units Podem i les seves confluències aprofundeixen la seva caiguda: si a les recents generals van aconseguir el 21,1% dels vots, ara es quedarien en el 19,6%.

TEMOR ALS TERCERS COMICIS

“Si Sánchez es manté en el ‘no’, tornarem a repetir eleccions”, va dir Mariano Rajoy dimarts passat, després de la seva infructuosa reunió amb Sánchez. El missatge pretenia moure el PSOE del seu anunciat rebuig a l'abstenció, davant el temor en aquest partit que una nova cita amb les urnes contribuís a perforar el seu terra electoral i a beneficiar el PP, l'única candidatura que va millorar dels comicis del 20 de desembre als del 26 de juny. El baròmetre del CIS contraresta aquesta tesi, malgrat que els estudis demoscòpics han perdut prestigi en els últims mesos, a causa de la seva incapacitat per acostar-se als resultats dels últimes generals.

El treball de camp  de l'enquesta es va portar a terme de l'1 a l'11 de juliol, just després de les eleccions generals

Els sondejos immediatament anteriors a aquestes eleccions van sobredimensionar Units Podem i van col·locar el PSOE per sota del que finalment va aconseguir a les urnes. L'enquesta d'aquest dilluns, en canvi, dibuixa els socialistes a l'alça i als morats a la baixa. Tot i així, seria un escenari molt similar al del 26-J, amb el PP com a clar guanyador però abocat a pactar amb diversos partits per mantenir-se a la Moncloa, objectiu que Rajoy tracta d'aconseguir a través d'unes negociacions que fins al moment no han donat fruits. Una pujada del PSOE, per una altra part, podria empènyer Sánchez a tornar a intentar la seva investidura, com va fer sense èxit a principis de març, cosa que aquesta vegada dóna mostres d'haver descartat. Tot això sempre que es produeixi el que cap partit diu que vol: la repetició electoral.

L'ELEMENT TEMPORAL

Les conclusions, en qualsevol cas, corren el risc de ser prematures. Les 2.500 entrevistes que sustenten el sondeig es van portar a terme entre l'1 i l'11 de juliol, pocs dies després de les generals, quan un sentiment entre l'eufòria i l'alleujament per no haver quedat darrere d'Units Podem va recórrer l'electorat del PSOE. Pot ser que els socialistes siguin els únics que pugen per la data en què es va fer el treball de camp de l'enquesta, abans que el seu comitè federal aprovés el rebuig a Rajoy i que aquest comencés a moure's per negociar, un cop rebut l'encàrrec del Rei.

El PP assenyala  que el sondeig avala a Rajoy i el PSOE considera que respalda el seu 'no' al president en funcions

El que, per una altra part, no va impedir que aquest dilluns els dos partits majoritaris interpretessin el baròmetre com un aval a les seves estratègies. “L'enquesta reflecteix que unes terceres eleccions no servirien per canviar la situació”, ha diy el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, que va aprofitar l'estudi per reclamar al PSOE i Ciutadans que recolzin la investidura del president en funcions. “Seguir insistint-hi és absurd”, va argumentar el dirigent conservador. Des de les files socialistes, el portaveu d'Economia al Congrés, Pedro Saura, va reconèixer que el seu partit “no està satisfet” amb els resultats del baròmetre, perquè aspira a ser primera força, però va sostenir que aquest recolzava “la posició mantinguda en les últimes setmanes”, contrària a la reelecció de Rajoy.

Per a Ciutadans, que és el partit amb menys fidelitat de vot (una cinquena part del seu electorat no garanteix tornar a recolzar Albert Rivera), el sondeig reflecteix l'atipament dels espanyols. “Ens estan dient: ‘Ja n'hi ha prou'. És necessari que hi hagi un acord”, va dir el seu secretari general a la Cambra  baixa, Miguel Gutiérrez. La valoració de Podem va ser prèvia a conèixer l'enquesta, però el responsable d'Anàlisi Política, Carolina Bescansa, ja va deixar entreveure que no esperava que aquesta fos esperançadora per a la seva formació. “Si s'instal·li la idea que no es poden canviar les coses, Podem deixa de tenir sentit”, va assenyalar. 

VOT MÉS SIMPATIA I INTENCIÓ DIRECTA

L'estudi també reflecteix que en un dels barems que els experts demoscòpics atorguen més importància, el de vot més simpatia (els enquestats que assenyalen que votaran un partit més els que se senten pròxims a aquestes sigles però encara no han decidit la seva papereta), la distància entre els populars i els socialistes és menor que en estimació de vot, si bé aquest és un apartat en què el partit de Sánchez sol ocupar la primera plaça, al suscitar menys rebuig que el de Rajoy. El PP aconsegueix un 20,8%, enfront del 18,4% del PSOE, el 16,9% d'Units Podem i el 9% de Ciutadans.

Notícies relacionades

En intenció directa, que és la resposta espontània dels consultats sense tenir en compte més factors (com el record de vot, l'estimació dels líders, la confiança que susciten i l'opinió sobre la situació actual, entre d'altres), els populars obtenen un 19,4%, els socialistes un 16,7%, els morats un 15,9% i els taronges un 8,1%.

EL TAULER  CATALÀ

Per últim, els partits catalans, els resultats dels quals en aquesta enquesta s'ha de prendre amb més distància ja que les mostres són petites per autonomies, també experimenten canvis. El més acusat, el de CDC, ara dita Partit Demòcrata Català, que segons el CIS cauria del 2,01% dels vots obtinguts en les últimes generals a un 1,7%. El guanyador tornaria a ser En Comú Podem, amb el 3,5% dels sufragis, mentre que ERC pujaria, al passar del 2,63 aconseguit al juny al 2,9%.