El PDC tempteja ERC per integrar-se en el seu grup a Madrid

Tardà i Rufián rebutgen del tot acollir el partit de Mas

Malestar a la cúpula del partit sobiranista amb l'actuació d'Homs

abertran34909854 barcelona  03 08 2016 politica  rueda de prensa del partit d160803180601

abertran34909854 barcelona 03 08 2016 politica rueda de prensa del partit d160803180601 / NEUS MASCAROS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Després d’una reunió de la nova cúpula del Partit Demòcrata Català (l’hereu de CDC) amb els seus representants a Madrid, el partit va decidir sortir al pas del fracàs de l’operació amb què va pretendre aconseguir grup parlamentari propi al Congrés després de facilitar al PP i a Ciutadans llocs de representació a la Mesa de la Cambra. El contraatac del PDC va consistir a acusar C’s de «chavista» i suggerir una eventual integració dels vuit diputats exconvergents al grup parlamentari d’ERC, amb nou escons.

No obstant, aquest tempteig inicial d’ahir va durar pocs minuts. Els dirigents d’ERC a Madrid Joan Tardà i Gabriel Rufián van rebutjar el suggeriment. Tots dos van argumentar que és millor i més útil que hi hagi dues veus independentistes catalanes diferents a la Cambra baixa. Fonts del PDC també admeten que aquesta eventual integració a ERC és altament improbable i, a més, poc productiva. Als republicans els faria perdre temps d’intervenció i quota d’iniciatives polítiques. I per al PDC no significaria una millora gaire notable respecte a la visibilitat que tindrà al Grup Mixt.

Respecte al Senat –on el PDC tampoc ha obtingut grup–el portaveu d’ERC a la Cambra alta, Santi Vidal, va obrir la porta a acollir els quatre senadors postconvergents al grup republicà.

En clau interna, la gestió feta per Francesc Homs d’aquesta crisi ha generat malestar a la recentment estrenada direcció del PDC, que evita públicament desautoritzar-lo. El partit va optar pel contraatac. «Han intentat per tots els mitjans eliminar-nos personalment i políticament com a formació política. No se n’han sortit i no se’n sortiran», va deixar anar l’expresident Artur Mas respecte a la pèrdua del grup parlamentari, centrant els seus atacs en C’s, a qui van acusar de ser «chavisme pur», perquè es deriva del següent raonament: «No m’agrada el meu adversari, doncs el veto per majoria». «És el que fa Nicolás Maduro amb els seus adversaris polítics», va afegir.

Notícies relacionades

Mentrestant, el vicepresident del Parlament i dirigent de C’s José María Espejo-Saavedra va treure pit del veto al PDC. «Mas deia que érem un partit minoritari sense influència... Miri com han canviat les coses», va dir a Catalunya Ràdio.

CRÍTIQUES A LA CUP

En un moment en què el Govern manté contactes discrets amb la CUP de cara a la votació de la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont al setembre, Mas va carregar contra els anticapitalistes. Molts votants s’han adonat, va afirmar, que era «radicalment diferent» votar la CUP que Junts pel Sí.