REFORMA LEGISLATIVA

Ciutadans planteja treure a concurs la plaça del director d'Antifrau

El grup d'Inés Arrimadas registra al Parlament una proposició de llei per reformar el sistema d'elecció després de la destitució de Daniel de Alfonso pel 'Fernándezgate'

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

Gairebé una setmana després que el Parlament aprovés el nomenament de Miguel Ángel Gimeno com a nou director de l'Oficina Antifrau de CatalunyaMiguel Ángel Gimeno (OAC) amb els vots de Junts pel Sí, el PSCCatalunya Sí que es Pot i la CUP i l'abstenció de Ciutadans i el PPC, el grup d'Inés Arrimadas ha registrat al Parlament una proposició de llei per reformar el sistema d'elecció d'aquesta figura. Així, segons el text de C's, es planteja que la plaça es cobreixi mitjançant un concurs públic i que la Cambra pugui elegir el perfil més idoni entre els candidats que s'hi presentin, que hauran d'acreditar 15 anys d'experiència en la lluita anticorrupció.

L'objectiu de Ciutadans és "millorar els procediments de nomenament i control" del director de l'Oficina Antifrau, després de la destitució de Daniel de Alfonso Daniel de Alfonso arran de l'esclat del 'Fernándezgate', la publicació de les seves converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per les quals van ser acusats de fabricar casos de corrupció per desprestigiar les forces independentistes.

L'actual sistema d'elecció d'aquest càrrec preveu que sigui el president de la Generalitat qui proposi al Parlament l'aspirant a ocupar la plaça. D'aquesta manera va ser designat Gimeno.

Un dels canvis que C's proposa és que les persones al servei de l'OAC "no podran ser càrrecs de confiança o personal eventual" nomenat pel director i hi "hauran d'accedir per concurs o oposició". La llei actual ja preveu que el director no pot estar afiliat a cap partit, sindicat o associació empresarial, però C's exigeix que tampoc en el passat hagi militat ni "participat de manera activa" en les activitats d'aquestes organitzacions.

Els candidats hauran d'acreditar "més de 15 anys d'experiència efectiva en funcions anàlogues a les de l'Oficina Antifrau" i hauran d'acompanyar la seva sol·licitud d'un "programa d'activitats" que hauria de portar a terme l'organisme sota la seva direcció.

S'ELEVA EL LLISTÓ DEL SUPORT NECESSARI

Una comissió parlamentària faria el cribratge de candidats que no complissin els requisits i elaboraria una llista amb tots els noms, que s'hauria d'aprovar amb una majoria de dos terços. La comissió elegiria una terna de candidats i l'elevaria al ple, que n'hauria d'escollir, en primera o segona volta, un d'ells amb el suport d'almenys dos terços dels diputats.

Notícies relacionades

S'elevaria així el llistó dels vots necessaris, ja que ara n'hi havia prou amb una majoria de tres cinquenes parts en primera votació o amb la majoria absoluta en una segona votació per designar un nou director de l'ens.

Després de la polèmica aixecada pel cas de De Alfonso, la proposta de C's també afegeix dues circumstàncies més per justificar el cessament del director de l'Oficina Antifrau: l'"incompliment greu de les obligacions i els deures del càrrec" i l'"incompliment greu de les lleis aplicables en el desenvolupament de les seves funcions".