Sánchez no descarta abstenir-se si Rajoy aconsegueix el suport de C's

El líder del PSOE tampoc tanca del tot la porta a forjar una majoria alternativa

"Ara és el temps de líder del PP. Fer elucubracions és irresponsable", assenyala

Pedro Sánchez insisteix que Rajoy s’ha de presentar a la investidura / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Més d'un mes després de les eleccions generals, en què va aconseguir el pitjor resultat de la història del seu partit, Pedro Sánchez ha acceptat donar, per fi, llargues explicacions sobre la seva posició davant la difícil governabilitat. Després d'entrevistar-se amb el Rei, el secretari general del PSOE ha acceptat més de 20 preguntes, però no n'ha contestat gairebé cap. Incòmode, ha reiterat el seu rebuig a recolzar Mariano RajoyMariano Rajoy, a qui ha instat a presentar-se a la investiduraperò no ha descartat abstenir-se si es donen les circumstàncies.

Sánchez ha deixat una reguera de dubtes. Davant la possibilitat que el president en funcions atregui Ciutadans, ha assenyalat que en aquest cas el seu partit tampoc "recolzaria" el PP, sense tancar-se a no bloquejar aquesta aliança. "El que Rajoy ha de fer és transitar dels 137 als 176 diputats", ha argumentat el líder socialista. La frase havia sigut preparada per endavant, i l'eleccció del verb no ha sigut casual. 'Transitar' no té per què implicar arribar a un destí, sinó caminar cap a ell. Si Rajoy obté el suport d'Albert Rivera, unit al previsible 'sí' de Coalició Canària, els conservadors aconseguirien 170 escons, a només sis de la majoria absoluta. Però Sánchez no ha sigut clar, ha jugat a mantenir obertes totes les opcions, sense aclarir tampoc si contempla presentar-se ell mateix a la investidura, amb els seus 85 diputats, malgrat que és una opció que divideix el seu partit.

Pedro Sánchez

LÍDER DEL PSOE

Estic convençut que hi haurà Govern i que la legislatura es posarà en marxa. Ningú vol terceres eleccions"

En un raonament que se li desconeixia, Sánchez ha sostingut que el debat d'investidura és en si mateix més important que la formació de Govern, deixant entreveure així que busca que Rajoy fracassi en el seu primer intent, com li va passar a ell. I després ja es veurà. “El més transcendent no és el resultat de la investidura, sinó que es produeixi. Aquesta és la responsabilitat constitucional de Rajoy”, ha assenyalat poc abans de mostrar-se convençut que hi haurà Executiu perquè “ningú vol terceres eleccions”. 

LES CONTRADICCIONS

Notícies relacionades

El que ha de fer el líder del PP, ha dit, és “oferir un Govern conservador no continuista” a través d'un pacte amb Ciutadans, el PNB i l'antiga Convergència. A la seva manera de veure, la votació de dimecres al Parlament, que va aprovar el pla de desconnexió, no canvia res de la necessitat de sumar l'ara anomenat Partit Demòcrata Català a aquesta aliança. La tesi entra en contradicció amb la que el mateix Sánchez va defensar fa uns mesos, quan va intentar sense èxit la seva investidura. El líder socialista argumentava llavors que no es podia fer descansar la “governabilitat d'Espanya sobre aquells que volen trencar-la”, i el seu partit va aprovar una resolució en què es comprometia a no negociar amb l'independentisme. Quan se li ha preguntat si considerava, passat el temps, que aquella posició era un error, ha contestat que "no", sense fonamentar la seva resposta. “Vostè em pregunta i jo li dic que no”, ha afegit, molest.

Els seus missatges sobre la formació d'un Executiu alternatiu també han sigut ambivalents. Per una banda, ha explicat que “els espanyols” han posat el PSOE en l'“oposició”, un rol que el partit jugarà de forma “constructiva, útil i lleial”. Per una altra, davant múltiples preguntes sobre si intentaria la seva investidura arribat el cas, ha dit: “És el temps de Rajoy. Els temps són importants en democràcia. Qualsevol elucubració és una irresponsabilitat”. El desembre passat, en canvi, Sánchez no va esperar per anunciar que estava disposat a fer el pas. Una nova contradicció.