El 'rei de les escombraries', acusat d'influir en CiU per col·locar alts càrrecs

Buesa va intervenir perquè un alcalde fos director de l'Agència de Residus

L'exsoci de Pujol júnior va donar 550.000 euros a fundacions de CDC i Unió

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

la Fiscalia Anticorrupció sosté que l’empresari Gustavo Buesa, l’exsoci de Jordi Pujol Ferrusola detingut el 13 de juliol passat per presumptes irregularitats en l’adjudicació de la gestió de residus a Lloret de Mar, tenia prou influència en l’extinta CiU per arribar a intervenir en el nomenament d’alts càrrecs de la Generalitat. És el cas de Robert Fauria, que va ser alcalde de Sant Hilari Salcalm, de CiU, que va optar el gener del 2013 a ocupar el càrrec de director general de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). L’intent no va arribar a fructificar perquè Fauria va ser detingut el mes de febrer d’aquell any per la seva presumpta implicació en l’operació Manga,de presumptes irregularitats en adjudicacions públiques.

L’acusació pública detalla en els seus escrits remesos al jutjat de Blanes, que investiga l’adjudicació presumptament irregular del servei de neteja i recollida d’escombraries per part de l’Ajuntament de Lloret de Mar, el «poder» de Buesa, conegut com el rei de les escombraries, per influir en el nomenament del director general de l’Agència de Residus, tenint en compte que aquest empresari, a través de la companyia GBI Serveis (que es troba a l’epicentre de la investigació), va facturar quatre milions d’euros anuals per serveis al consorci per al condicionament i la gestió d’un complex per al tractament de residus sòlids. En aquest consorci hi participa la Generalitat.

Fauria va buscar l’ajuda de Buesa perquè aquest al seu torn intercedís davant de Santi Vila, que era conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat (ara ocupa la cartera de Cultura), per ser nomenat director general. Fauria havia sigut president del consell comarcal de la Selva, i tenia, per tant, competències en matèria de residus a la zona on Buesa posseeix entre altres societats la de GBI Serveis.

La fiscalia i la Guàrdia Civil fan èmfasi en els seus informes, als quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, a les vinculacions entre Buesa i CiU. Segons consta en la causa, la companyia d’aquest empresari, GBI Serveis, va donar entre el 2007 i el 2009 fins a 550.000 euros repartits entre la Fundació Catalunya i Territori (relacionada amb Unió), la Fundació Privada Catalana Intercat (presidida per un dirigent d’Unió), l’Institut Humanístic Coll i Alerton (Unió) i la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem, de Convergència).

La fiscalia destaca que al llarg d’aquest període de temps l’esmentada societat va incrementar en un 87% en total les concessions i contractes amb les administracions públiques catalanes. Buesa va reconèixer davant la Guàrdia Civil que va fer arribar donacions a aquestes fundacions.

LES TRUCADES / A les diligències judicials apareix la transcripció d’una trucada que va fer el 22 de gener del 2013 Josep Valls a Fauria, en aquell moment alcalde de la localitat de Sant Hilari Sacalm i president del consell comarcal de la Selva. Fauria li va comentar que li havia de demanar un favor. «Per telèfon també em fot, però és igual», va dir. El llavors alcalde de Sant Hilari li va comentar al seu interlocutor que li havien proposat per ser director de l’Agència de Residus i va afegir: «Quan arribes a aquest nivell hi ha molts cops de colze i estava bé… Oriol Pujol [llavors secretari de CDC] ho veia bé, Santi Vila [conseller de Territori] també… però a Tarragona donen guitzes i em consta que el Felip [pot ser que es refereixi a Felip Puig], també».

Fauria explica en aquesta conversa que havia fet alguns passos per buscar suport i li pregunta a Valls si pot trucar a Buesa perquè intercedeixi per ell. El que va ser regidor d’Urbanisme a l’Ajuntament de Lloret li va expressar que telefonaria a l’empresari. Aquell mateix matí, Valls va telefonar a Fauria i de la conversa es desprèn que ja havia parlat amb Buesa: «Ja li he dit… hòstia… que a la comarca ens interessaria molt, primer que fos de Girona de totes totes, però si és de la comarca més, tenir una gent amb qui hem treballat… Ell ho ha entès perfectament i m’ha dit que em tindria al corrent», li comenta Valls.

Notícies relacionades

«CONXORXA» / L’informe elaborat per la Guàrdia Civil que recull aquestes converses detalla que «posen de manifest una trama d’influències i amiguismes que afecten llavors el nomenament d’alts càrrecs» al Govern català i qualifica aquesta actuació de «conxorxa».

Les empreses de Buesa gestionen els residus de Lloret de Mar des de l’any 1995 i la justícia està investigant si l’adjudicació del 2011, poc abans de les eleccions d’aquell any, va ser irregular.