Corrupció.CAT

Manuel Bustos: "En el meu cas hi ha una intencionalitat política"

L'exalcalde de Sabadell assegura que "mai" ha cobrat comissions i que va actuar en benefici de la seva ciutat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manuel Bustos va dimitir com a alcalde de Sabadell el febrer del 2013, pocs mesos després de ser vinculat amb una trama corrupta, el cas Mercuri. Està apartat de la política i viu del seu sou de funcionari, tot i que ara està de baixa.

 

–¿Sabia que l’estaven investigant abans que es registrés l’Ajuntament de Sabadell?

–Sí. Em van fer arribar que incomprensiblement feia temps que els  Mossos estaven escoltant les meves converses telefòniques i fent seguiments. Al principi, no vaig desconfiar d’ells i al llavors responsable de la policia autonòmica li vaig preguntar si podien fer una escombrada a casa [per buscar-hi micròfons] perquè algú m’escoltava.

–Quan va saber això, ¿va canviar la seva actitud al parlar per telèfon?

–Algunes vegades m’enfadava. Perquè quan t’escolten es talla i notes que la teva veu es repeteix. Alguna vegada vaig llançar un exabrupte. Era conscient que m’estaven escoltant, però no vaig imaginar mai que amb aquelles escoltes es pogués construir un presumpte delicte. Tenia i tinc la consciència molt tranquil·la.

–Se’l va situar com a cap d’una trama de corrupció, però no està imputat en la peça principal sobre suborn. ¿Què ha passat?

–Grans titulars de la corrupció urbanística i de cobrament de comissions, però jo estic imputat per unes multes que diuen que no es van pagar, perquè en teoria no vaig denunciar un presumpte delicte, per tràfic d’influències per parlar de gent de confiança en un ajuntament. És a dir, per unes qüestions que no tenen res a veure ni amb diners públics ni amb benefici propi. No hi ha ni una sola evidència que jo hagi participat en una adjudicació a canvi de res. Vaig actuar per beneficiar la meva ciutat.

–¿Ha cobrat comissions?

Manuel Bustos

Exalcalde de sabadell

Necessitaven un socialista important per compensar altres situacions ocorregudes a Catalunya»

–Mai. ¿Creu que amb els titulars i amb partits polítics radicals que m’han posat el peu a sobre per veure si em podien enfonsar ja no hauria sortit? Ho van intentar. Van anar a veure tothom. Algú va dir una cosa que feia referència a mi i em van aguantar les escoltes per construir delictes i muntar un gran escàndol que afectés un alcalde socialista. Sóc l’únic polític que els Mossos han investigat.

–Llavors, ¿què hi ha al darrere?

–No en tinc cap dubte. Hi ha una intenció política. Si a la fiscalia i a la jutge els arriben uns atestats dels Mossos construïts com si jo fos un delinqüent, tenen l’obligació d’actuar. Però aquests relats no s’ajusten a la realitat i estan clarament intencionats.

–¿A què es deu?

–Suposo que necessitaven un socialista important per compensar altres situacions ocorregudes a Catalunya. Per traslladar el discurs que a tots els partits hi ha corrupció.

–¿Vostè és un corrupte?

–No. He sigut vehement, m’he excedit en les meves paraules, he faltat al respecte i he sobreactuat per quedar bé. Però ¿això és delicte?

Notícies relacionades

–¿Com es va comportar el seu partit, el PSC, a l’esclatar el cas?

–Tinc el suport de molts dels meus companys, però altres m’han decebut. Les persones que podien haver-me pressionat perquè dimitís mai ho van arribar a fer. Ho vaig fer jo perquè era insostenible. Un es dol quan el qualifiquen de corrupte i és innocent.