EL POLS INDEPENDENTISTA

El Parlament esquiva per ara el xoc amb el TC pel procés constituent

La Mesa de la Cambra "en pren nota" però no porta al ple les conclusions de la comissió d'estudi

mesaparlament-sendra

mesaparlament-sendra / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha evitat aquest dimecres el xoc frontal amb el Tribunal Constitucional. La instància de la Cambra catalana ha recollit les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent -en què hi ha una modificació del full de ruta sobiranista i una aposta per la unilateralitat-, però no les ha inclòs en l'ordre del dia del ple de la setmana que ve, l'últim de l'actual període de sessions. La CUP ha sol·licitat, en la junta de portaveus, que sí que hi fossin incloses. "Entenem que aquest dimecres no és el dia en què la Mesa compon l'ordre del dia, fins divendres hi ha temps", ha explicat Eulàlia Reguant. "No tenim cap dubte que les conclusions es debatran i es votaran al ple, perquè tenim un mandat democràtic del 27-S en què se'ns indica que hem de llançar un procés constituent de la nova república. La Mesa, quan elabori la llista de temes a abordar la setmana que ve, segur que tindrà en compte l'opinió dels partits", ha sentenciat Reguant.

Notícies relacionades

Hi ha "múltiples vies", ha assenyalat Reguant, més enllà de la Mesa, perquè es debati la qüestió al ple i, per tant, es desafiï el TC. Una d'elles és que els dos grups independentistes, Junts pel Sí i la CUP, sol·licitin, a l'inici de la sessió, que s'inclogui a l'ordre del dia. Hi ha un matís gens fútil: si hagués sigut la Mesa la que hagués inscrit la votació sobre aquestes conclusions en el ple, les conseqüències legals de desobeir el TC haurien recaigut en el mateix òrgan parlamentari. Si són els grups els que ho sol·liciten, la responsabilitat recau sobre ells. Amb tot, la CUP, ha afirmat Reguant, prefereix que sigui inclòs per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, divendres que ve.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha insistit a relacionar l'aposta per la unilateralitat de les conclusions amb el presumpte suport de la CUP a la qüestió de confiança al president Puigdemont.