LA NOVA LEGISLATURA

Creix la bronca entre En Comú Podem i ERC després de les votacions de la Mesa del Congrés

Raimundo Viejo retira un tuit en què vinculava Esquerra i les víctimes de l'Alvia

Els republicans defensen la seva abstenció i critiquen a Convergència la seva conducta

jjubierre34747916 iglesias tarda160720162515

jjubierre34747916 iglesias tarda160720162515 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts

La relació entre En Comú Podem i ERC ja estava molt deteriorada des de l'última campanya electoral i les votacions de la Mesa del CongrésMesa del Congrés hi ha afegit un altre element. La bronca dialèctica i, sobretot, tuitera va augmentar dimarts i dimecres per l'ajuda (per omissió) que els republicans van brindar involuntàriament al PP perquè Ana Pastor presidís la Cambra. Van votar en blanc, i amb això van evitar recolzar el candidat alternatiu, el socialista Patxi López. Òbviament, no hi havia cap pacte entre Esquerra i els populars, però les hostilitats es van desfermar quan el diputat podemista Raimundo Viejo va vincular en 140 caràcters Pastor, ERC, CDC i les víctimes de l'accident de l'Alvia.

"ERC i CDC posen Ana Pastor a la presidència del Congrés. Els familiars de les víctimes d'Angrois no ho oblidarem mai", va tuitejar dimarts Viejo, que va perdre dos parents en l'accident ferroviari de Galícia. La reacció dels republicans va ser furibunda. El diputat al Congrés Gabriel Rufián va advertir a En Comú Podem que aquestes declaracions comportaven "un abans i un després" en les relacions entre les dues forces. I el seu company de bancada Joan Tardà va exigir una rectificació immediata del que va qualificar d'"infàmia".

Notícies relacionades

L'esmena ha arribat aquest dimecres, quan Viejo ha esborrat el controvertit tuit "com un gest de conciliació" i l'ha substituït per un comentari a Facebook en què intentava justificar les seves paraules. "Espero que s'entengui la meva indignació al veure una responsable política d'aquell accident premiada, per activa o per passiva, amb la presidència del Congrés. Certament, simplificar en excés el que és la sèrie de decisions desafortunades que van fer possible l'esmentada presidència pot generar equívocs. Però explica potser la motivació a l'hora d'escriure el tuit".

Els republicans consideren que Podem ha tractat d'acorralar-los en la negociació de la Mesa del Congrés com a part de la seva estratègia contra el PSOE. Ja diumenge, quan Xavier Domènech es va postular per presidir el Congrés, el partit morat va posar el focus sobre ERC i CDC, i això va propiciar una picabaralla a Twitter entre dirigents podemistes i republicans. Tardà ha defensat aquest dimecres el seu vot en blanc i ha criticat a Convergència el seu préstec de vots a PP i Ciutadans.