LA NOVA LEGISLATURA

Rajoy redobla la pressió per anar a la investidura el 2 d'agost

El líder del PP obrirà ara una negociació "discreta" i sospesa convocar els grups a una reflexió prèvia a la primera votació

El socialista Pedro Sánchez confirma a l'aspirant que votarà "no" però deixa obertes totes les portes per al futur

 

  / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Final de la primera ronda de contactes per a la investidura. Passats 17 dies des de les eleccions de juny, el marcador per a Mariano Rajoy segueix intacte: 137 diputats. L’única novetat és que ara hi ha un document negociador de mínims. I que després d’haver estat demanant el seu cap (polític) durant setmanes, Albert Rivera fa un pas enrere –i s’haurà de veure si és l’últim– anunciant que s’abstindrà en la segona votació, és a dir, la que es pot guanyar per majoria simple.

Rajoy, pel seu costat, insisteix  que encara hi ha temps, que ell vol governar, «mullar-se» i que «ningú» vol repetir comicis. Mentrestant, el secretari general del PSOE s’afanya a posar el focus en el candidat del PP, a qui va avisar ahir que votarà no en el seu intent de ser reelegit president. No obstant, davant la premsa, Pedro Sánchez va deixar totes les portes obertes, sense excloure ni l’abstenció, ni el govern alternatiu ni les terceres eleccions.

TENSIÓ

El panorama polític no s’ha aclarit, però guanya en tensió. I s’entreveu que hi haurà pujada de temperatura institucional segons passin els dies. Després de la seva compareixença pública, Rajoy va dinar amb col·laboradors als voltants del Congrés. Després, es va parar novament amb els periodistes per conversar-hi de manera informal. Va donar detalls rellevants. És a dir: acabada la primera fase negociadora, tots han fixat posició i ara toca conversar entre bastidors sobre aquest document enviat als grups i que està basat, fonamentalment, en el seu programa. Sense cessions d’entrada. 

El seu desig és anar a la investidura. Té al cap que la sessió comenci el 2 d’agost perquè la primera votació sigui el dia 3, i la segona, que és la clau, el 5.

Mariano Rajoy

PRESIDENT DEL GOVERN EN FUNCIONS

"Vull mullar-me i seguiré donant batalla per convèncer qui vulgui deixar-se convèncer"

Això sí, va incidir que si continuen sense sortir-li els números quan s’acosti el moment de la primera votació, convocaria els dirigents que consideri imprescindibles per obrir una «reflexió» sobre com sortir de l’entrebanc. Va afegir que d’això no s’ha d’interpretar que en aquest cas renunciaria a sotmetre’s a la reelecció, sense voler anar més enllà en el desenvolupament de la seva idea. Hi hagi o no hi hagi aquesta «reflexió» conjunta –una negociació 'in extremis' que ja tindria de fons la ronda del cap de l’Estat i el seu possible encàrrec–, si Rajoy no se’n penedeix i realment sotmet la seva investidura a votació el 3 d’agost, es posaria en marxa el rellotge.

EL CALENDARI

Com marca la Constitució, si en dos mesos Espanya no té president, es convocaran eleccions. Les terceres. Entre la convocatòria i les generals han de passar 54 dies. Això situa els hipotètics comicis, si arribés el cas, el 27 de novembre. Rajoy, malgrat tot, diu que està tranquil i que pretén formar com més aviat millor un Govern i tenir capacitat per aprovar uns pressupostos. Pel que fa a Sánchez, lluny de dissipar dubtes va contribuir que augmentessin els interrogants sobre què farà el PSOE. El líder socialista no rebutja res. Així, va traslladar al president en funcions el 'no' a la seva investidura, però ho va lligar al moment actual, obrint així la porta a un canvi futur. «Ara com ara, el PSOE es reafirma en el vot contrari a la investidura de Rajoy», va assenyalar.

Aquesta impressió que hi pot haver canvis, un moviment que defensen diversos barons i exdirigents com Felipe González, es va veure incrementada quan no va incloure l’abstenció entre les decisions que no es poden esperar dels socialistes. «Rajoy sap que no pot comptar amb el PSOE per a un Govern de coalició ni per pactar un programa de legislatura», va dir.

Pedro Sánchez

SECRETARI GENERAL DEL pSOE

"Avui, el PSOE es reafirma en el vot contrari a la investidura de Rajoy"

Notícies relacionades

Els col·laboradors de Sánchez tampoc concreten, i es limiten a dir que «l’escenari és molt incert», que «no cal anticipar-se» i que Rajoy «s’ha de moure» mentre els socialistes sospesen quins passos han de fer. Entre ells tampoc es descarta un Govern alternatiu. És una possibilitat que rebutja la majoria del PSOE, inclòs el nucli dur de Sánchez (Antonio Hernando i Óscar López), i amb escasses possibilitats de prosperar: Podem i C’s es veten i els socialistes es neguen a buscar els independentistes. Però Sánchez no hi va tancar la porta. «El PSOE sempre estarà en la solució i els temps en democràcia s’han de respectar. Aquest és el temps de Rajoy», va dir.

EXECUTIU ALTERNATIU

I per últim, altres eleccions. A esquerra i a dreta, des de Podem per no apostar a les clares per un Executiu alternatiu (una cosa que sí que defensa Convergència) i des de PP i C’s per no facilitar la investidura de Rajoy, els socialistes són assenyalats com a culpables d’uns hipotètics tercers comicis. Sánchez rebutja aquesta responsabilitat. «Si hi ha risc de terceres eleccions és perquè n’hi ha hagut unes segones, i ningú va fer més que el PSOE perquè no n’hi hagués», va argumentar, recordant els seus fracassats intents d’arribar a la Moncloa. El líder socialista tampoc exclou una nova cita amb les urnes.