Podem llança una enquesta a les seves bases per sondejar errors

Irene Montero adverteix contra els "todòlegs" que van dubtar de l'aliança amb IU però que no hi van oposar resistència

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem ha enviat aquest dijous un document als seus cercles perquè debatin en els pròxims dies quines són les causes del fracàs electoral del 26-J i poder tenir aquestes opinions abans de la reunió del Consell Ciutadà Estatal (CCE), el dissabte 9 de juliol. El text es planteja com una guia per encarrilar un debat que pot ser molt obert i interroga sobre una llista de factors que podrien haver influït en la patacada a les urnes: l'aliança amb IU, el dret a decidir, l'actitud durant les negociacions després del 20-D, la socialdemocràcia, Veneçuela, el 'brexit'… A més, planteja algunes preguntes directes que posen l'accent en el qüestionament de la campanya electoral, dissenyada per Íñigo Errejón. Així, es demana opinió als membres dels cercles sobre com han percebut la campanya, en el pla organitzatiu i en el tipus de missatges i si pensen que pot tenir influència en el fracàs electoral. Respecte a la coalició amb IU, suggereix com a pregunta si ha funcionat bé la convivència amb les altres formacions de l'aliança. 

Aquestes dues opcions, la campanya i la coalició, són la munició dels atacs entre pablistes i errejonistes des de dilluns. 

Notícies relacionades

El qüestionari, llançat des de la secretaria d'Organització de Pablo Echenique, pretén donar veu als militants de Podem perquè les seves opinions nodreixin el debat de la direcció. Entre les qüestions també hi ha el record de vot entre el 20-D i el 26-J per observar si són els simpatitzants d'IU els que se n'han anat, els de Podem o els votants transversals i determinar, així, les causes de la manera més “científica” possible. El document arriba després de la polèmica suscitada pel missatge que va enviar al grup de Telegram del CCE en què instava a "exitirpar les males herbes" si algunes persones no deposaven una actitud que considera perjudicial per al partit. 

REVÉS CREUAT

Mentrestant, Irene Montero, la cap de gabinet de Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dijous que no s'han d'escoltar "els todòlegs, els que ja ho van dir una vegada però mai no ho van dir”, en referència indirecta al sector errejonista, que malgrat tenir dubtes sobre la coalició amb IU, van acabar per assumir-la. Montero ha demanat “no recórrer als todòlegs sinó a gent amb honestedat intel·lectual”, i ha apuntat el treball demoscòpic que ha començat a fer Carolina Bescansa. Després dels seus comentaris, ha insistit que “confondre debat amb guerra és malsà per a la democràcia”, en declaracions a Mañanas Cuatro.