EL POLS SOBIRANISTA

El Tribunal Constitucional aixeca part de la suspensió de la conselleria d'Exteriors

Només manté en suspens la denominació d'Afers Exteriors

Aixeca la impugnació dels articles que regulen les competències però adverteix que Catalunya no pot actuar com un "subjecte de dret internacional"

 

  / J. M. PRATS

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El Tribunal Constitucional manté la suspensió de la denominació d'afers estrangers de la Conselleria d'Exteriors, però aixeca la que pesava sobre els articles que regulaven les seves competències. No obstant, aquesta decisió només permetrà a aquest departament portar a terme "activitats amb projecció exterior per promoure els seus interessos propis", competència que també tenen la resta de les Comunitats Autònomes.

L'alt tribunal va acordar el mes de febrer passat la suspensió dels dos decrets que regulen la conselleria que dirigeix Raül Romeva durant cinc mesos i ara ha revisat aquesta decisió perquè així ho estableix la llei. En una resolució, el Constitucional explica que aquesta conselleria no pot utilitzar el nom d'afers estrangers "perquè coincideix amb una denominació d'un departament ministerial del Govern de la Nació". I assenyala que aquest nom "pot conferir l'aparença de ser un actor internacional que ostenta competències que només corresponen a l'Estat".

No obstant, el TC aplica la seva doctrina i aixeca la suspensió dels articles que regulen les competències de la conselleria perquè la seva redacció no vulnera les competències de l'Estat. No obstant, explica a la Generalitat que pot exercir l'acció exterior perquè així ho recull l'Estatut, però sempre que "aquesta acció exterior no pugui significar en cap cas la consideració de Catalunya com un subjecte de dret internacional".

Per això, convida l'advocat de l'Estat a impugnar davant aquest tribunal o en la jurisdicció competent l'actuació que desenvolupa aquest departament si no respecta la competència exclusiva de l'Estat en política internacional.

Notícies relacionades

Els jutges havien de decidir abans que vencés el termini dels cinc mesos si mantenien o aixecaven aquesta suspensió que es va acordar automàticament al reclamar-la l'Executiu en el recurs que va presentar contra els dos decrets de la Generalitat en què es va crear aquesta conselleria que és una de les novetats del Govern de Carles Puigdemont.

Aquesta decisió de l'alt tribunal va provocar un canvi de denominació d'aquest departament per intentar eludir el veto de l'alt tribunal, però el TC també estudia aquest canvi de nom després d'una altra demanda presentada per l'Executiu popular.