Units Podem obre la disputa sobre què ha fallat

Pablo Iglesias només vol un govern amb el PSOE i descarta un pacte a tres amb C's

Acusen els socialistes d'alimentar el vot al PP amb els atacs directes contra els morats

undefined34482134 madrid  26 06 2016   politica  26j  seguimiento electoral en160627194918

undefined34482134 madrid 26 06 2016 politica 26j seguimiento electoral en160627194918 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

No hi ha respostes a Podem. Després del cop electoral del 26-J, l'executiva del partit s'ha reunit aquest dilluns i, portes enfora, zero autocrítica. Només desconcert, comuniquen que no saben què ha fallat. Asseguren que necessiten temps per fer un “anàlisi científica” més enllà de les opinions, així que encarregaran un estudi demoscòpic i obriran un període de reflexió per esbrinar quins errors han comès.

El debat, no obstant, ja està en ebullició. Quan els membres de la direcció han arribat al matí a la reunió bullia a les seves xarxes el text provocador  del fundador Juan Carlos Monedero, en què assenyala l'estratègia de campanya com a responsable i assegura que la coalició amb IU no els ha perjudicat. La disputa està oberta. El sector reticent a aquesta aliança amb Alberto Garzón opina el contrari, que la mutació identitària per donar cabuda a la vella esquerra ha sigut nefasta. 

A diferència del 21-D, aquesta vegada Pablo Iglesias no ha comparegut. Ho ha fet el secretari d'Organització, Pablo Echenique, en una roda de premsa amb preguntes limitades perquè tenia programat un viatge. El portaveu ha admès que s'havien plantejat en la reunió diferents opinions, però no ha entrat en detall. Ni qui ha assenyalat la campanya com a responsable, ni qui ha apuntat la coalició, ni si s'han donat explicacions al consell ciutadà estatal, i ha intentat navegar en les ambigüitats.

“S'han dit en l'executiva moltes opinions, una cosa i la contrària”, s'ha limitat a confirmar. Ha defensat que l'aliança va més enllà del rèdit electoral que pugui tenir i sobre la campanya s'ha limitat a expressar que va ser “consensuada” i no una decisió unilateral del seu director Íñigo Errejón. També ha ratificat que “ningú ha parlat de cap tipus de canvi en l'executiva”, en referència a possibles dimissions per l'estrepitós fracàs que deixa Units Podem amb 1,2 milions de vots menys que el 20-D i el mateix nombre d'escons, 71.

GOVERNABILITAT

Més enllà del delicat debat intern que s'obre amb un resultat electoral deficient, Units Podem ratifica que la seva posició respecte a les negociacions de governabilitat no canvia després del 26-J. “Donem la mà a un govern progressista”, ha dit Iglesias assaltat per una càmera de televisió quan sortia de l'executiva. Echenique ha confirmat que aquest és el rumb.

Notícies relacionades

Estan disposats a un pacte amb el PSOE però no acceptaran un acord a tres, amb Ciutadans, com ja va intentar Pedro Sánchez en l'anterior legislatura. D'esperances en tenen més avait poques. Iglesias va enviar ahir a la nit un missatge al líder socialista. “A veure si parlem”, li va escriure, però a primera hora de la tarda d'aquest dilluns seguia esperant resposta. I els morats creuen que Sánchez acabarà per facilitar un govern del PP. 

Encara més, Echenique ha responsabilitzat el PSOE d'alimentar els vots al PP amb atacs constants a Pablo Iglesias durant tota la campanya. Ha esmentat les crítiques pujades de to de Sánchez i de Susana Díaz i ha considerat que aquesta estratègia de confrontació ha afavorit Mariano Rajoy.  “No se'ns pot atribuir a nosaltres l'augment del vot al PP”, ha dit.