El Govern demana la dimissió de Jorge Fernández Díaz i De Alfonso per conspirar contra partits

El ministre i el director de l'OAC apareixen en unes gravacions parlant de buscar casos de corrupció que esquitxin ERC i CDC

La Mesa del Parlament es reunirà aquest dimecres per abordar el futur del responsable d'Antifrau

 

  / EFE / KIKO HUESCA

2
Es llegeix en minuts

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha exigit la dimissió del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, al considerar "gravíssim" que hagin fet "maniobres polítiques" contra adversaris polítics. Mundó ha reaccionat així a la informació del diari 'Público' segons la qual hi ha gravades converses entre el ministre i el director de l'OAC, el 2014, en què parlaven de buscar eventuals casos de corrupció que afectessin ERC i CDC. El conseller s'ha mostrat "desagradablement sorprès i disgustat" per la difusió d'aquestes gravacions.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, també ha demanat la dimissió immediata de Fernández Díaz i De Alfonso, per "conspirar" contra partits, entre ells Esquerra. "Constata el que ja sabíem, que hi ha un Estat que conspira constantment contra les garanties democràtiques, contra els partits. És una conducta aberrant en democràcia. Per protegir l'Estat de dret han de dimitir", ha dit Rovira en declaracions als periodistes abans d'un míting a Vilanova i la Geltrú.

El candidat de l'altre partit al·ludit, CDC, Francesc Homs, no només ha demanat la dimissió de Fernández Díaz, sinó també que es retiri de la carrera electoral. També el PSC ha exigit la renúncia del ministre de l'Interior i del responsable de l'OAC.

El futur de De Alfonso s'abordarà en la Mesa del Parlament, en una reunió extraordinària convocada d'urgència per a aquest dimecres. El càrrec de director de l'Oficina Antifrau va ser nomenat per la Cambra catalana.

EL MINISTRE DEMANA RESPECTE

El ministeri i De Alfonso han donat versions contradictòries. Únicament coincideixen que la reunió va tenir lloc a la seu del departament d'Interior. Els uns i els altres s'acusen d'haver gravat l'entrevista i, encara més, d'haver concertat la cita.

Fernández Díaz ha encarregat al comissari general de la policia judicial que obri una investigació sobre el tema. Així mateix, ha demanat "respecte" tant per a ell com per al director de l'Oficina Antifrau. El ministre ha assegurat que "parlar de gravacions és una cosa seriosa", així que "si alguna persona ha gravat que respongui ell", en referència a De Alfonso.

"Dir que algú conspira amb el director de l'Oficina Antifrau de la Generalitat, que és un magistrat elegit pel Parlament, en contra d'alts càrrecs de la Generalitat, crec que és una ofensa per a aquest magistrat que dirigeix l'OAC. Un respecte per a ell, per a mi també, però sobretot per a ell, perquè dir una cosa així sincerament és massa greu", ha sentenciat.

De Alfonso ha negat qualsevol conspiració. A més, ha afirmat que es tracta d'"una calúmnia". "No m'hauria imaginat mai que al Ministeri de l'Interior hi hagi qui grava les converses".

Notícies relacionades

En les gravacions es pot sentir com De Alfonso dóna tota mena d'explicacions al ministre sobre com intenta trobar draps bruts d'Oriol Junqueras i Felip Puig. Sobre l'actual vicepresident, en la cinta se sent: "Nosaltres estem investigant coses d'Esquerra, però són molt febles. Aquesta és la veritat, ministre, són de CESPA, però no acabem de...". En aquest punt, el ministre pregunta que "febles" són les dades de què disposa De Alfonso. I ell respon: "Hi va haver unes puntes en l'època del tripartit. Però ara estem fent una comparació per municipis. I per municipis els que ha governat ERC no han tingut aquestes puntes, les han tingut" en els "del PSC."

Sobre Puig, la frase de De Alfonso promet passar a la posteritat: "De Felip Puig jo tinc una cosa, les dues cunyades", en referència a uns canvis laborals dins dels departaments de la Generalitat on treballen.