ERC i CDC recuperen la unitat d'acció en el debat de TV-3

Els sobiranistes miren d'acorralar Domènech pel referèndum

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de setmanes de mirar-se de reüll, quan no de llançar-se els plats pel cap, especialment de CDC a ERC, les dues forces sobiranistes van recuperar ahir en el debat dels candidats catalans del 26-J l’anomenada unitat d’acció. Gabriel Rufián i Francesc Homs van buscar la batalla amb la resta de candidats, els representants de les forces que opten a accedir a la Moncloa. I molt en concret, quan es va abordar la qüestió catalana, les dues forces van mirar de fer la pinça a Xavi Domènech, representant de la confluència podemista catalana, En Comú Podem. 

    Domènech va patir, davant la pressió i el marcatge al qual el van sotmetre Homs i molt especialment Rufián. La gran pregunta va quedar sense resposta: ¿El referèndum català representa una línia vermella en l’eventual negociació entre Podem i el PSOE? Domènech no va poder respondre tampoc a la pregunta de com aconseguirà la seva força un referèndum d’autodeterminació.

    S’esperava que Rufián busqués les pessigolles del favorit en les enquestes. Els atacs de Rufián van afectar el Corredor Mediterrani (l’‘oblit’ podemista de posar-ho en el seu programa electoral) i l’educació pública (quan li va recordar que acabar amb els concerts amb escoles d’elit suposava un dineral en indemnitzacions).

    Francesc Homs, que a l’inici se’n va recordar de la CUP un parell de vegades, per la seva part, va buscar també, en la part social del debat, el cos a cos amb Domènech. «Vostès recolzaven el model fracassat de Syriza, la ‘confluència’ podemista a Grècia», va afirmar el convergent.

    Portant el debat a la qüestió catalana, va criticar tant a Domènech com a Jorge Fernández Díaz (PP) no haver recolzat la tramitació dels pressupostos. Una tàctica audaç. Els aparts entre Homs i Fernández Díaz van ser constants. 

    El popular Díaz va intentar emular Mariano Rajoy i es va armar de dades amb les quals capejar el tots contra ell que es va produir quan es va abordar el drama dels refugiats i la reforma laboral.

    Fernández Díaz no va ser l’únic que va aplicar tàctiques del debat a 4 de dilluns passat. Batet no va poder evitar recordar en més d’una ocasió el veto de Podem al pacte del PSOE amb Ciutadans. «Hi ha moltes mesures que ja estarien en marxa», es va lamentar la diputada. Més o menys com Pedro Sánchez al seu dia. Això sí, sense tanta insistència, cosa que sempre és d’agrair.

Notícies relacionades

    Juan Carlos Girauta (Ciutadans) va optar per intentar transmetre el seu programa reformista i, sobretot, oposar-se a Fernández Díaz. No va ser, en canvi, especialment bel·licós amb els independentistes (ni ells amb ell) quan es van abordar qüestions

socials.