DE TORNADA A LES URNES

Units Podem segueix escurçant distàncies amb el PP

Iglesias treu mig punt i dos escons a Ciutadans en els primers dies de campanya

L'esquerra es queda a dos escons de la majoria absoluta i la dreta s'allunya cada vegada més

trakingencuesta14cat

trakingencuesta14cat

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

L'inici de la campanya electoral està consolidant les tendències que marcaven les enquestes en les últimes setmanes. Units Podem continua consolidant el seu 'sorpasso' al PSOE mentre que el PP i Ciutadans segueixen estancats o, fins i tot, perden empenta. Segons una enquesta 'tracking' elaborada entre dissabte i dilluns pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, la coalició de Pablo Iglesias pren mig punt a Albert Rivera i retalla una mica més la distància amb Mariano Rajoy, que ja és de només tres punts. Amb això, el bloc d'esquerres s'acosta una mica més a la majoria absoluta, mentre que la dreta tindria cada vegada més complicada la formació de govern.

En el primer sondeig publicat després del debat a quatre, i efectuat a partir de 900 entrevistes, el PP guanya una dècima respecte a l'enquesta preelectoral publicada dilluns en aquest diari i se situa en el 28% dels vots. Rajoy es manté en una forquilla de 113 a 117 escons. Units Podem passa del 24,5% al 24,9% i s'anota dos diputats més (86-90). El PSOE també perd força, es deixa dues dècimes i es col·loca en el 21% dels sufragis, encara que segueix en una forquilla de 80-84 parlamentaris. La distància entre Iglesias i Pedro Sánchez es va engrandint i ja és de pràcticament quatre punts. Ciutadans és la marca que més cau, del 15,5% al 14,9% i obtindria entre 38 i 42 representants, dos menys que en el sondeig de dilluns.

DRETA EN RETROCÉS

Notícies relacionades

Amb aquests resultats, l'esquerra podria sumar, en la forquilla més alta, fins a 174 escons, dos més que dilluns i a tan sols dos de la majoria absoluta, cosa que li deixaria relativament fàcil la formació de govern amb el suport o l'abstenció d'algun grup minoritari. La dreta, en canvi, arribaria com a molt als 159 diputats, per la qual cosa Rajoy necessitaria l'abstenció del PSOE per mantenir-se a la Moncloa. El PP conserva també la primera posició en intenció directa de vot (el vot sense 'cuina') amb el 20,1%, encara que Units Podem li va al darrere amb el 19,8%. A molta distància queden els socialistes, amb un 13,6%.

El 'tracking' preelectoral del GESOP estima que la participació a les urnes el 26-J se situarà entre el 70% i el 72%, és a dir, lleugerament per sota del 73,2% a què va arribar en les últimes eleccions generals, el 20-D. No obstant, aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.