Tots els polítics que (fins ara) han comparat Catalunya amb l'Alemanya nazi

El ministre Margallo segueix l'estela de González, Ibarra, Aguirre i Díez

rosa diez nazis

rosa diez nazis

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'última dècada, les comparacions entre Catalunya i l'Alemanya d'Adolf Hitler han passat a ser un tema recurrent en la política espanyola. Malgrat que la Comissió Europea va advertir el 2013 contra la trivialització flagrant d'aquella barbàrie (que va exterminar sis milions de jueus) diversos polítics han seguit equiparant el nazisme amb Catalunya, en general, i els partidaris al dret a decidir, en particular. 

JOSÉ MANUEL GARCÍA-MARGALLO (17 JUNY DEL 2016)

El ministre d'Exteriors va comparar les victòries electorals del 'führer' amb la d'En Comú Podem el 20-D a Catalunya. "Jo que sóc demòcrata de sempre, hi ha vegades que els votants s'equivoquen. Vull recordar-li que Adolf Hitler va ser canceller del Reich passant de 12 a 107 escons i per tant tenint la majoria d'Alemanya", va sentenciar Margallo en el programa 'Al rojo vivo' de La Sexta.

XAVIER GARCÍA ALBIOL (12 JUNY DEL 2016)

El coordinador general del PPC va censurar les esbroncades que va rebre la líder del partit, Alicia Sánchez-Camacho, durant la seva visita al mercat de Vic. En un apunt en el seu compte de Twitter, Albiol va comparar aquest incident amb l'Alemanya nazi. "¿Alemanya, principis dels anys 30? No! És la Catalunya del procés en estat pur", va escriure sobre els improperis que va rebre Camacho, quan una de les venedores del mercat de la plaça Major de Vic la va instar a anar-se'n del poble. "Fora de la plaça, que tenim feina", li va dir. "No volem merda a la plaça", va afegir.

FELIPE GONZÁLEZ (31 D'AGOST DEL 2015)

"És el més semblant a l'aventura alemanya o italiana dels anys 30 del segle passat. Però ens costa expressar-ho així per respecte a la tradició de convivència de Catalunya". Així va definir l'expresident del Govern Felipe González --referència eufemística inclosa al nazisme i al feixisme-- la situació que viu aquesta comunitat en una carta oberta "als catalans" publicada per 'El País'.

JOSÉ LÓPEZ GARRIDO (24 AGOST 2015)

El diputat del PP, portaveu adjunt del Grup Popular a la Comissió d'Economia del Congrés, va clamar contra la política expansionista de Catalunya. "El 1938, un règim va fer alemanys els austríacs, els txecs, els polonesos; avui un altre esguerro vol fer catalans els valencians, els aragonesos", va deixar anar Garrido.

ROSA DÍEZ (10 DESEMBRE DEL 2013)

Rosa Díez és un dels polítics que amb més profusió han utilitzat el paral·lelisme entre nacionalisme i nazisme. Quan UPD encara tenia representació al Congrés, la seva líder va comparèixer a la Cambra baixa per anunciar que recorrerien davant la Fiscalia el simposi 'Espanya contra Catalunya' per considerar-lo "un escàndol". "Farem tot el possible perquè l'espiral d'odi que es genera des de l'independentisme i el nacionalisme català, que es finança amb els diners de tots els espanyols, no tiri endavant. Donar la culpa de tot el que passa a uns és una cosa que en la història d'Europa ja s'ha viscut. Ho van fer els nazis amb els jueus i tots sabem com va acabar". 

JUAN CARLOS RODRÍGUEZ IBARRA (16 SETEMBRE DEL 2013)

L'expresident extremeny va equiparar l'independentisme català al nazisme i el feixisme en un article d'opinió publicat en el diari digital 'El Confidencial'. Ibarra va afirmar que l'aleshores president Artur Mas estava liderant "un atac a la democràcia des de dins de la democràcia" com Hitler i Mussolini.

PACO VÁZQUEZ (12-12-2012)

Notícies relacionades

L'exalcalde socialista de la Corunya va carregar contra la política lingüística catalana, assegurant que "no hi ha cap diferència" entre la situació en què vivia "un jueu amb l'estrella groga perseguit pels nazis" i "un nen català castigat per parlar castellà al pati de l'escola".

ESPERANZA AGUIRRE (6 JUNY DEL 2006)

Fa una dècada, l'expresidenta de la Comunitat de Madrid va ser de les primeres a denunciar el nazisme català. "No sé si dir que ens tracten com si fóssim jueus a l'Alemanya nazi, com deia Francesc de Carreras en un article, però la voluntat d'exclusió a la militància del PPC és cada vegada més manifesta", va sentenciar. La 'lideressa' també va criticar "l'afany totalitari i excloent" de l'Estatut, fruit "d'una coalició nacionalista socialista que vol imposar les regles"

Acusar nacionalistes i partidaris del referèndum de nazis no és només patrimoni de polítics. En les tertúlies s'han sentit moltes diatribes en aquest sentit, amb Federico Jiménez Losantos com a protagonista en la majoria. El novembre del 2013 el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va presentar un informe en què, després de la completa anàlisi d'una setmana de programació de diverses emissores catalanes i d'àmbit estatal, es detallen 43 fragments assenyalats com a "molt greus perquè fomenten l'odi, el menyspreu i la discriminació per motius de nacionalitat o opinió".