La CUP manté el veto als pressupostos malgrat les cessions del Govern

Anna Gabriel reitera que han de retirar els comptes i presentar un text rupturista

Una altra reunió de dues hores de Puigdemont i Junqueras amb els anticapitalistes s'acaba sense acord

 

  / EFE / TONI ALBIR

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Al caire del precipici. Així està l'estabilitat parlamentària en vista del que fa uns minuts ha anunciat la portaveu parlamentària de la CUPAnna Gabriel -després de dues hores de reunió amb el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras-, que els anticapitalistes mantenen el veto als pressupostos malgrat les cessions proposades per l'Executiu de Junts pel Sí als cupaires.

Anna Gabriel ha reconegut que l'oferta del Govern conté "alguns canvis en partides concretes, però nosaltres fonamentàvem la nostra esmena a la totalitat, perquè així ho va avalar la militància, en la petició que es retirés el projecte i se'n presentés un de nou. Perquè no només volem uns pressupostos una mica més socials, volem uns pressupostos que caminin cap a la independència i responguin a l'excepcionalitat que hauria de tenir aquesta legislatura i per part del Govern no hi ha la voluntat de retirar el projecte".

Notícies relacionades

Gabriel ha anunciat que no hi ha noves reunions previstes amb el Govern, si bé la CUP, afirma, està oberta a seguir el diàleg amb el Govern. Els negociadors de la formació anticapitalista traslladaran la reunió d'aquesta tarda amb el Govern a la resta del seu grup parlamentari i a la direcció del partit.

El Govern, per la seva part, ha avançat aquest dijous que farà esforços de modificació en assumptes que reclamava la CUP, com la recuperació de l'impost als immobles buits, anul·lat pel Constitucional, i es mostrava obert a discutir canvis en política fiscal, en relació amb l'IRPF, com també ha exigit la formació anticapitalista. No obstant, no hi ha marge, al·lega Economia, per desobeir explícitament l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat. I en qualsevol cas, totes aquestes modificacions requereixen un acord previ: que la CUP retiri l'esmena a la totalitat, perquè si aquesta prospera, adverteix el vicepresident Junqueras, no hi haurà marge per emprendre canvis en el text pressupostari en assumptes tan sensibles com les pagues extres pendents de recuperar per part dels 200.000 funcionaris públics de la Generalitat.