El fiscal demana 5 anys i 2 mesos de presó per a Oriol Pujol pel 'cas ITV'

El ministeri públic també reclama 3 anys i 4 mesos de presó per a la seva dona

 

  / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

El fiscal ha sol·licitat una pena de cinc anys i dos mesos de presó per a Oriol Pujol pel 'cas ITV'. L'exsecretari general de Convergència Democràtica està acusat de cobrar comissions, a través de la seva dona, Anna Vidal, a canvi d'utilitzar la seva influència política per afavorir empresaris amics i pel presumpte intent de manipulació d'una adjudicació d'estacions d'ITV a Catalunya i altres negocis. Per a Vidal, el ministeri públic sol·licita tres anys i quatre mesos de presó.

Malgrat l'acusació particular, continuen obertes les negociacions amb la fiscalia per arribar a un acord abans de la celebració del judici. Pujol està disposat a acceptar una pena de presó a canvi que la seva dona no trepitgi la presó. El sindicat Manos Limpias, que exerceix l'acusació particular reclama 11 anys de presó per a l'exdiputat, però està obert a arribar a un pacte, sempre que l'expolític ingressi, encara que sigui per poc temps, a la presó i torni els diners de les comissions suposadament pagades per la seva intervenció en diferents operacions. Les negociacions encara no estan esgotades. 

El fiscal acusa sis persones a les quals demana penes que oscil·len entre els sis anys i l'any de presó i remet la seva petició al tribunal del jurat. En el seu escrit explica que les ITV "han sigut tradicionalment un tema polèmic i complicat a nivell jurídic". I que després de la nova llei del 2008 diverses empreses van recórrer el 2010 l'adjudicació de les noves estacions entre elles la mercantil Certio que administrava Ricard Puignou. 

Un any després, Josep Tous va ser nomenat secretari general del Departament d'Indústria i Ocupació gràcies a les influències de Pujol "que es va aprofitar de la seva doble condició de president del seu grup parlamentari i de secretari general adjunt i després secretari general de CDC". El fill de l'expresident, segons el fiscal, va portar a terme aquesta tasca "per l'interès mostrat pel seu amic Sergi Alsina perquè s'afavorís Puignou".

L'empresari va pagar per aquestes gestions a Alsina "a canvi de les seves influències polítiques coneixedor de la íntima relació d'aquest amb Pujol". Els pagaments van ser mensuals i van oscil·lar entre els 11.880 euros i els 23.600 entre desembre del 2010 a febrer del 2012. Al seu torn, Alsina va pagar a Tous 2.360 euros al mes entre el març del 2011 fins al febrer del 2012. El març del 2012 va esclatar aquesta operació.

A més, Alsina, Pujol i Sergi Pastor van crear una empresa, Upprima, per aconseguir l'adjudicació d'una estació d'ITV, però no van aconseguir el seu propòsit, segons l'escrit del fiscal, perquè es va publicar en els mitjans de comunicació que estaven sent investigats. El ministeri públic subratlla que l'EBITBA d'una estació d'ITV entre els anys 2011 i 2012 supera els 700.000 euros.

CONTACTES AMB EL PRESIDENT

La fiscalia també demana que seguin al banc dels acusats Pujol, Vidal i Alsina per tres operacions mercantils en què el fill de l'expresident va tenir "una participació intensa i decisiva (...) gràcies als rellevants càrrecs públics que ocupava". L'escrit detalla la venda d'una planta industrial a Sant Cugat del Vallès que va generar uns beneficis de 3,2 milions d'euros a Alsina. Pujol el va posar en contacte amb el president de la Generalitat i amb el director de l'agència tributària catalana i la seva dona va facturar a Alsina per aquesta operació 236.000 euros.

El 2010, gràcies a les gestions del fill de l'expresident amb l'alcalde de Martorell, Alsina va aconseguir la requalificació "de terrenys d'ús industrial a les proximitats de l'empresa Seat" i Anna Vidal va girar 15 factures a les empreses de l'amic del seu marit per un import de 85.000 euros per les gestions que va portar a terme que, segons la fiscalia, eren "còpies de documents mancades de valor". 

La tercera operació es va portar a terme el 2011 quan Yamaha va buscar Alsina al decidir traslladar els seus actius. Aquest negoci li va reportar 4,2 milions d'euros. I es va aconseguir pels contactes de Pujol amb el Departament d`Empreses i Ocupació i amb el director de l'agència tributària. 

Notícies relacionades

La dona del fill de l'expresident va cobrar entre el 2005 i el 2012 de les empreses d'Alsina 443.000 euros que en realitat van ser abonats "per retribuir la inestimable col·laboració d'Oriol Pujol", segons el ministeri públic.

PRESCRIPCIÓ D'UN DELICTE

El fiscal qualifica aquests fets com un delicte de tràfic d'influènciessuborn i falsedat. I reclama que s'imposi a Pujol 5,2 anys de presó i sis d'inhabilitació. Per a la seva dona sol·licita 3,4 anys de presó, per a Alsina sis anys i un per a Puignou, Tous i Pastor. La fiscalia exonera Pujol, la seva dona i Alsina d'un delicte de suborn perquè han prescrit les gestions que va portar a terme el fill de l'expresident al Parlament perquè s'inclogués en la llei de les estacions d'ITV que cap operador pogués ostentar el 35% de les estacions existents a Catalunya.