Arias Cañete compareixerà davant l'Eurocambra pel 'cas Acuamed'

Els grups polítics demanen la seva presència davant la comissió d'afers jurídics però rebutgen la seva compareixença davant el ple

La presència del comissari i exministre, segons PSE i Socialistes, no tindrà lloc fins al mes de juliol després de les eleccions del 26-J

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa una setmana el Parlament Europeu rebutjava per àmplia majoria la sol·licitud del grup Esquerra Unitària Europea, en què seuen els eurodiputats de Podem, IU i Bildu, de demanar la compareixença del comissari d'Acció pel Clima i EnergiaMiguel Arias Cañete, per la seva presumpta implicació en el 'cas Acuamed' i per la presència de la seva dona en els 'papers de Panamà'. Aquest dijous, no obstant, la conferència de presidents -on participen els líders de tots els grups de la cambra- ha decidit que l'exministre espanyol sí que haurà de donar explicacions, encara que ho farà davant la comissió d'afers jurídics de la cambra.

“Per àmplia majoria la conferència de presidents ha rebutjat la proposta de mantenir un debat al ple” però “ha donat mandat al president perquè comuniqui al president de la comissió d'afers jurídics l'interès d'organitzar aquest debat a nivell de comissió”, han explicat fonts del Parlament Europeu sobre una decisió que no inclou de moment ni data ni modalitat de compareixença. 

Segons l'oficina europea de Ciutadans, integrats en el grup ALDE, les explicacions d'Arias Cañete no arribaran fins després de les eleccions del 26-J per no interferir en les eleccions espanyoles, i segons fonts del grup socialista hi hauria un acord perquè comparegui el mes de juliol. Pel president de l'Eurocambra la decisió sobre Cañete no té cap relació amb la cita electoral espanyola però recorda que hi ha “sospites greus” i que el tema no és qualsevol cosa.

Segons el calendari del Parlament Europeu, abans de la parada de l'estiu hi ha dues reunions previstes a l'agenda: la primera, el 13 i 14 de juny, i la segona, l'11 i 12 de juliol, encara que seran el president i els coordinadors de la comissió els que tindran l'última paraula. Segons Podem, la falta de data amaga un gran pacte per “fer que comparegui però que Cañete en surti tan poc mal parat com sigui possible. Per això no s'ha establert una data”, però “esperem que per responsabilitat no allarguin això durant mesos i mesos”, ha deplorat l'eurodiputat biscaí Xabier Benito.

El grup de l'Esquerra Unitària Europea, el cinquè més nombrós de l'Eurocambra darrere dels liberals, feia setmanes que pressionava perquè l'exministre espanyol donés explicacions. La setmana passada va portar la petició davant el ple, però va perdre la batalla per 106 vots a favor, 225 en contra i 28 abstencions. L'eurodiputat de Podem Xabier Benito va justificar la sol·licitud per l'aparició de la dona de Cañete, Micaela Domeq, als 'papers de Panamà' i l'aparició de testimonis que impliquen el comissari en el presumpte cas de frau que envolta Acuamed, una empresa dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient investigada per l'Audiència Nacional per un presumpte frau quan el polític popular era responsable d'aquest ministeri. “Són sospites que envolten el comissari”, va dir llavors.

Notícies relacionades

El grup ha tornat avui a la càrrega en la conferència de presidents, encara que la seva petició ha tornat a ser rebutjada. Sí que ha tirat endavant la sol·licitud socialista que Cañete comparegui davant la comissió d'afers jurídics, responsable de vetllar pel compliment del codi de conducta dels comissaris, encara que ara serà el president Martin Schulz qui haurà de determinar amb el president d'aquesta comissió el quan i el com. IUE, segons han explicat fonts de la formació, s'ha abstingut, disgustats perquè les explicacions no les doni davant el ple ni hi hagi data definida. “Ens sembla que és una mesura intermèdia, són mitges tintes contra la corrupció. Creiem que amb aquesta decisió es llança un missatge de 'sigues fort Cañete'”, ha dit Benito. 

El portaveu de Jean-Claude Juncker, Margaritis Schinas, ha eludit comentar la decisió fins no tenir confirmació oficial de la decisió del Parlament Europeu, encara que l'oficina antifrau europea (OLAF) sí que col·labora amb les autoritats espanyoles per aclarir el presumpte frau d'Acuamed que ha esquitxat Cañete.