L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

¿Pressupostos o eleccions?

CDC avisa que si la CUP tomba els comptes, el pacte d'estabilitat quedarà trencat

Si es consuma el veto, ERC preferiria assumir la pròrroga i esperar els comptes del 2017

  / EFE / TONI ALBIR

 
 

/

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CDC, que ocupa el 58% del Govern, i la CUP mantenen les espases alçades respecte a l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2016, que els anticapitalistes van registrar dimarts al Parlament. Els convergents es neguen a revisar els comptes per comptar amb el primer plàcet de la CUP, l'admissió a tràmit del projecte. I la força assembleària ja ha deixat molt clar aquest dimecres, en una reunió que els seus representants han mantingut amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras al Parlament, que el projecte presentat no té marge per a la negociació, i n'exigeix un de nou. Davant l'enrocament de les posicions, a Convergència i en aquell 58% del Govern ja ningú dubta a usar una paraula, eleccions, per parlar de possibles escenaris de futur. És a dir, o retiren l'esmena, o es trenca el pacte.

Al mig, com gairebé sempre últimament, hi ha ERC, que té a les mans la conselleria d'Economia. Els republicans adverteixen que sota cap concepte volen elaborar un nou projecte de pressupostos, tot i que sí que estan oberts a introduir alguna esmena que permeti superar el tràmit del 8 de juny. Sobre un avançament electoral afirmen no només que no seria bo per a ningú, sinó que dubten molt que els convergents es llancin realment per aquest pendent, tenint en compte les projeccions demoscòpiques que se'ls presenta, tant al Parlament com de cara als comicis del 26-J.

El Govern  intentarà aquest dijous conciliar posicions amb els anticapitalistes amb una proposta de canvis en el projecte

ESTRATÈGIA D'HOMS

Precisament en aquesta contesa de les generals, els republicans troben bona part de les explicacions sobre l'estratègia de CDC. “Saben que no poden rascar ni un vot en els espais de centreesquerra i es dediquen a fustigar la CUP i ERC per atraure l'elector conservador que potser se'ls ha distanciat”. Totes les veus coincideixen en un nom, el del candidat convergent al 26-J, Francesc Homs, i en la situació d'interinitat que viu el partit (a l'espera de la seva refundació) com a causes de la tensió. Ha sigut Homs el més crític amb la idea d'apujar impostos a les rendes més altes i el que més ha carregat contra la CUP pels aldarulls de Gràcia. Per ERC, els 'falcons' de la CUP i el sector més liberal de CDC “es retroalimenten”. "Els 'durs' de la formació anticapitalista li evitaran a CDC el mal trago de discutir al Parlament la pujada d'impostos a les rendes més altes”, opina una veu d'Esquerra.

Convergents i republicans comparteixen l'empipada amb la CUP. “Poden donar aire pressupostari a Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona i al Govern no li admeten ni a tràmit els comptes”, es queixen indignats. Sobretot quan, segons fonts de l'Executiu, hi va haver un compromís cupaire de deixar passar en primera instància els comptes. Entre els independents de Junts pel Sí també s'estén l'empipada: "No hi ha interlocutor a la CUP. Desaprofiten 800 milions per a polítiques socials".

Els cupaires  adverteixen a Puigdemont i Junqueras que la seva esmena a la totalitat és irrevocable

ELS ESCENARIS DEL CONSELLER

En aquest context, no és estrany que algun conseller no descarti que l'única sortida, si prospera l'esmena a la totalitat dels cupaires, sigui “tornar-nos a comptar tots” en unes eleccions. CDC no té especial interès a mostrar noves cessions importants, atès que ja van sacrificar el seu gran líder, Artur Mas, fa tan sols quatre mesos. També és comú entre convergents i republicans la reflexió segons la qual la CUP està dividida internament en aquest nou motiu de tensió dins del sobiranisme.

Dit això, molts no s'atreveixen a pronosticar quina serà la decisió final dels anticapitalistes. "Es negociarà fins a l'últim minut", augura una font parlamentària que recorda la polèmica declaració de ruptura del 9 de novembre del 2015. I fins i tot un conseller divideix la CUP en quatre sectors: els que retirarien l'esmena, els que la mantenen per forçar eleccions i tensar el conflicte, els que creuen que el Govern no s'atrevirà, en aquest cas, a anar a les urnes, i els que creuen que el Govern presentarà uns altres comptes si la setmana que ve veu rebutjats els actuals.

Convergència  vol evitar cedir davant els seus socis parlamentaris abans de les eleccions generals del 26-J

ÚLTIM INTENT

Notícies relacionades

D'entrada, aquest dijous, Puigdemont i Junqueras, que aquest dimecres van mantenir una trobada "cordial" amb els diputats cupaires Anna Gabriel i Joan Garrigatransmetran a la CUP aquest dijous una última oferta de modificació d'alguns aspectes. Si l'esmena a la totalitat es manté viva, no hi haurà nous comptes per al 2016. Entre altres motius, perquè no hi ha gairebé temps. Així que es prorrogarien els del 2015 i es començarien a preparar els del 2017, per presentar-los a la tardor. “L'ideal seria aprovar els del 2016 perquè, entre altres coses, ens garantirien arribar al final dels 18 mesos de legislatura sota el paraigua d'uns pressupostos, encara que fos prorrogats el 2017”. Amb tot, i que preveient que l'aprovació no seria abans del 20 de juliol, els republicans creuen que “tampoc és un drama irreparable la pròrroga. Hi ha fons per seguir aquest any amb la construcció d'estructures d'Estat”.

ERC apunta que unes noves eleccions no solucionarien res perquè caldria tornar a entendre's amb la CUP i, pel camí, segurament s'hauria fulminat qualsevol esperança sobiranista d'arribar a aquell 50% dels vots, ja fos amb llistes separades o amb llista única com, pensen a Esquerra, tornaria a proposar CDC.