DECISIÓ JUDICIAL

El Tribunal Constitucional suspèn part de la llei catalana contra la pobresa energètica

El TC admet el recurs del Govern central, que va impugnar diverses mesures per frenar els desnonaments

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El Tribunal Constitucional ha suspès part de la llei catalana d'emergència social, tal com va reclamar el Govern de Mariano Rajoy en el recurs que va presentar contra aquesta norma el mes d'abril. Així mateix, l'alt tribunal ha pres la mateixa mesura en relació amb la llei de propietat temporal i compartida de Catalunya.

Els recursos van ser anunciats per la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, el 29 d'abril. El Govern va recórrer els articles de la llei que afecten els desnonaments. La norma catalana regula mesures de segona oportunitat per a les famílies endeutades i obliga les entitats financeres a cedir pisos buits. En canvi, l'Executiu central no va impugnar els preceptes que busquen pal·liar la pobresa energètica.

ELS ARGUMENTS DEL GOVERN CENTRAL

El Govern del PP va explicar que recorria aquests articles perquè vulneren competències estatals en matèria de legislació civil i processal. En concret, sosté que la regulació de les situacions de sobreendeutament que regula la norma catalana estableix un procés diferent de la llei concursal.

També assenyala en la seva demanda que l'obligació de cedir vivendes buides que recull la norma catalana suposa "una discriminació arbitrària de persones jurídiques o grans tenidors de vivenda a qui imposen obligacions més costoses". Així mateix, el Gabinet de Rajoy assegura que aquesta obligació "genera un dany especial a una classe d'entitats que formen part del sistema financer".

ALTRES RECURSOS

A més, el Govern va defensar la seva demanda contra la llei de propietat temporal perquè "les negociacions" entre l'Executiu central i la Generalitat "han sigut infructuoses". I va recórrer a l'alt tribunal perquè aquesta norma "desconfigura la propietat d'una vivenda com un dret irrevocable i perpetu per convertir-lo en temporal i renovable".

Notícies relacionades

La suspensió tindrà un termini de cinc mesos. Després el TC pot prorrogar o aixecar aquesta mesura si abans que finalitzi aquest període no dicta sentència. La suspensió és automàtica quan la sol·licita el Govern central. Aquesta decisió es comunicarà a la Generalitat i al Parlament perquè presentin les al·legacions que considerin oportunes.

La presentació d'aquests recursos del Govern es va portar a terme després de la primera reunió celebrada entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què es va acordar rebaixar la presentació de recursos a l'alt tribunal. L'anunci de les demandes de l'Executiu central va donar lloc a una reunió del president de la Generalitat amb partits, alcaldes i entitats per donar una resposta a la previsible suspensió d'aquestes normes. Puigdemont va anunciar després d'aquesta reunió "una nova llei que permeti substituir tot el que ha quedat suspès en altres normatives i posar-ho tot junt".