Julio Anguita accepta tancar la llista d'Units Podem a Còrdova

L'excoordinador general d'IU fa un gest simbòlic en suport de l'aliança d'Iglesias i Garzón

Retrat de Julio Anguita, excoordinador federal dIzquierda Unida, durant una entrevista a Còrdova.

Retrat de Julio Anguita, excoordinador federal dIzquierda Unida, durant una entrevista a Còrdova. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Julio Anguita està retirat de la política activa i assegura que no tornarà a la primera línia, però no ha pogut negar-li a Pablo Iglesias el favor que li va demanar: que tanqui, a tall simbòlic, la llista d'Units Podem a Còrdova per al 26-J. L'excoordinador general d'IU ha acabat acceptant la proposta del líder morat, segons ha confirmat aquest divendres la secretària d'anàlisi Carolina Bescansa, i fa un pas més per recolzar aquesta candidatura. Fins ara, Anguita i Iglesias havien pactat que l'històric dirigent participaria en alguns mítings, però la col·laboració no anava més enllà.

La proposta d'Iglesias no és intranscendent. Segons va confirmar Anguita a aquest diari, el divendres de la setmana passada el líder morat li va trucar per demanar-li que participés en un acte de Podem a Còrdova. Encara que al principi ho va desestimar, finalment va acabar cedint, va avisar Iglesias i va assistir al míting, en què va ser presentat com si la seva arribada fos una autèntica sorpresa. Iglesias va acabar plorant a l'escenari i els simpatitzants van aplaudir entregats. Després d'aquest episodi, va arribar l'oferta i, aquest divendres, l'aprovació del dirigent esquerrà.

Notícies relacionades

Julio Anguita es converteix així en un emblema per a la campanya d'Units Podem que podria ajudar el partit lila a compensar alguns dels dèficits dèficits amb què afronta el repte electoral del 26-J. D'una banda, la caiguda en la valoració d'Iglesias, que retrocedeix fins al lloc número onze en el rànquing de lideratge --només dos llocs per sobre de Mariano Rajoy--, segons el CIS. A més, constitueix un baluard per acostar-se a un nínzol d'electors al qual Podem no ha aconseguit seduir, el de les persones grans que simpatitzen amb el canvi però que no van triar la papereta lila el 20-D. I, encara, un tercer factor destacat. El partit antiausteritat té enormes dificultats per penetrar a Andalusia i societats més rurals, de manera que el fitxatge d'Anguita podria resultar un revulsiu en aquests espais socials on Podem no aconsegueix entrar.

El fitxatge d'Anguita és vist amb un cert escepticisme des dels sectors del partit, que temen que una reivindicació de la identitat d'esquerres entorpeixi la construcció d'una majoria social, a la qual, sostenen, no es pot arribar des de les velles marques electorals, sinó des de la transversalitat.