El TSJPV condemna Arraiz a dos anys de presó i inhabilitació especial

El president de Sortu al·ludeix l'ingrés a la presó a canvi d'admetre el delicte d'integració en banda armada

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Com estava previst, la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) ha condemnat a dos anys de presó i inhabilitació especial el president de Sortu i parlamentari d'EH Bildu, Hasier Arraiz. Així ho havien sol·licitat el fiscal Superior, Juan Calparsoro, i l'advocat de la defensa, Iñigo Iruin, després d'arribar a un acord que permetia al dirigent independentista eludir l'ingrés a la presó a canvi d'admetre el delicte d'integració en banda armada.

La inhabilitació imposada en el veredicte publicat avui afecta exercir càrrecs públics en l'àmbit municipal, provincial, autonòmic, estatal i europeu pel temps de condemna. D'aquesta manera, Arraiz no podrà participar en les pròximes eleccions autonòmiques basques, previstes per a la tardor, i a més haurà d'abandonar amb caràcter immediat el seu escó al Parlament basc.

El líder de Sortu va ser jutjat el 9 de maig i, durant la vista oral, va admetre els fets que s'imputaven. En concret, va acceptar l'acusació de pertinença a Batasuna, que segons la doctrina de l'Audiència Nacional estava subordinada a ETA. A més, Arraiz va renunciar a qualsevol activitat relacionada amb l'ús de la violència, i es va comprometre a "contribuir a la reparació de les víctimes del terrorisme".

 El Tribunal, conformat pel president de la Sala Civil i Penal, Juan Luis Ibarra, i els magistrats Roberto Sáiz i Nekane Bolado, ha considerat que el president de Sortu és responsable d'un delicte d'integració en organització armada. La sentència pot ser recorreguda en cassació davant el mateix TSJPV en el termini de cinc dies.

AVT I DJ NO RECORRERAN

Les acusacions populars, representades per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i Dignitat i Justícia (DJ), han anunciat que no recorreran la sentència. El president del DJ, Daniel Portero, ha assenyalat que la sentència és "el que s'esperava", perquè actualment la Justícia "està en aquesta línia", i ha avançat que no assumiran nous costos processals “sabent que un recurs no prosperaria".

Del mateix parer ha sigut l'advocat de l'AVT, Antonio Guerrero, que ha assenyalat que "en principi" tampoc presentarà recurs perquè es tracta d'"una qüestió de valoració de penes, i això és molt difícil de guanyar" en un recurs de cassació.

Notícies relacionades

De fet, la jurisprudència recolza la decisió del TSJPV, ja que és ferma la sentència de l'Audiència Nacional contra els 35 dirigents de l'esquerra 'abertzale' que van arribar al gener a un acord similar, en què acceptaven els càrrecs que se'ls imputaven a canvi d'eludir l'ingrés a la presó. Arraiz va ser detingut en la mateixa macrooperació, desenvolupada a Segura (Guipúscoa), però ha sigut jutjat al TSJPV per la seva condició d'aforat.

A més, Arraiz està a l'espera de sentència en un altre judici que es desenvolupa al TSJPV, pel seu presumpte delicte d'injúries contra la Guàrdia Civil. El dirigent independentista va reclamar el 12 de gener de l'any passat que la societat basca donés “escac i mat” a l'institut armat, en relació amb la detenció d'un grup d'advocats de presos en un operatiu policial que es va denominar operació Mate. La fiscalia acaba de canviar el seu criteri i ha sol·licitat el sobreseïment d'aquesta causa.