UN SÍMBOL CONTROVERTIT

La consulta incòmoda

Més de 28.000 tortosins estan citats el 28 de maig a un referèndum per decidir sobre el monument franquista a la Batalla de l'Ebre

 

  / ACN / JORDI MARSAL

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / TORTOSA

«Aquests demanen que treguin el monument del riu, però hi ha molta gent a Tortosa que vol que l’hi deixin». Un veí intenta explicar a un turista què passa a la petita plaça situada davant de l’Ebre. A cent metres hi ha un monument inaugurat per Francisco Franco per commemorar la batalla de l’Ebre. Falten 15 dies per a la consulta convocada per l’ajuntament sobre aquest símbol que molts tenen «naturalitzat» en el paisatge i altres repudien. En aquesta plaça, la CUP ha desplegat un acte públic per exigir la retirada immediata del monument sense consulta, com va instar el Parlament. És l’única formació que ha convocat un acte per una consulta que per a alguns és encara més incòmoda que el mateix monument. 

    «A Tortosa, la majoria de la gent passa del monument. Només la gent més polititzada sobre temes de la guerra civil i la memòria històrica manté la flama contra ell, però és minoria», assenyala un observador directe. «Per això els partits estan incòmodes, hi passen de puntetes, sense entrar en el cos a cos». Alguns, a costa de caure en incongruències. 

Incongruències

Els republicans tortosins van donar suport a la consulta, reclamant la seva inclusió en el pacte d’estabilitat firmat amb CiU. ERC, juntament amb Movem i el PSC, ha consensuat amb l’alcalde, Ferran Bel (CiU), l’enunciat i les respostes. No obstant, l’executiva nacional republicana ha carregat contra el contingut i la consulta. «L’enunciat no és rigorós amb la història del monument i plantejar reinterpretar-lo és una distorsió memorialista, moral i històrica».

    Més de 28.000 tortosins poden respondre el 28 de maig a aquesta pregunta: «En relació amb el monument a la batalla de l’Ebre que va inaugurar el general Franco l’any 1966, ¿què creu que ha d’impulsar l’Ajuntament de Tortosa?». La primera opció defensa «retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau». La segona, criticada per l’executiva nacional d’ERC, «mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau». 

Notícies relacionades

    ERC, Movem i el PSC demanen retirar-lo; CiU no hi ha pres part. «No ens hem posicionat perquè dins de la nostra formació hi ha gent que pensa una cosa i gent que en pensa una altra», reconeix l’alcalde, que contraposa la seva iniciativa al «postureig» dels que «amb certa hipocresia» critiquen i firmen manifestos, perquè «durant 40 anys han menyspreat la qüestió». «Hi ha línies vermelles que no són consultables, com el racisme, el masclisme i el feixisme», va recordar Núria Rodrí-

guez, portaveu de la CUP Tortosa.