Unió no es presenta a les generals i demana que el 26-J es voti en blanc

Els democristians argüeixen que la seva prioritat són les autonòmiques i les municipals

El líder d’Unió, Ramon Espadaler.

El líder d’Unió, Ramon Espadaler. / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La direcció d’Unió va confirmar ahir que no concorrerà a les eleccions generals del 26 de juny. Després de la garrotada del 20-D, que va portar Josep Antoni Duran Lleida a abandonar la política, els democristians han decidit que el seu objectiu és prioritzar els comicis autonòmics i els municipals.

    En una carta dirigida a la militància, el secretari general, Ramon Espadaler, explica els arguments del partit per no presentar-se a les legislatives i apel·la als seus a anar a les urnes, però per votar en blanc. «No podem demanar el vot per a cap de les opcions que concorreran [al 26-J], ja que cap recull els elements essencials dels nostres plantejaments. Per aquesta raó, tot i respectar la llibertat de vot, et demanem que consideris seriosament la possibilitat de votar en blanc», assenyala el líder d’Unió. L’objectiu, afegeix, és plasmar la disconformitat dels seus militants amb les propostes de la resta de forces.

AMB EL CAP

Els democristians consideren que, en ple procés de reorganització interna (i de batalla amb l’exsoci Convergència pel deute econòmic que arrosseguen), la seva prioritat ara ha de ser Catalunya. «Hem de guiar-nos més per la brúixola que ens assenyala aquest espai polític de centre catalanista que pel cronòmetre que ens podria portar al precipici», argumenta Espadaler. Afegeix que no ha sigut una decisió fàcil ni senzilla: «No l’hem pres ni amb el cor ni amb l’estómac, sinó amb el cap, escoltant les diverses opinions i pensant en el que és millor per a Unió i per vertebrar l’espai polític que volem representar». 

    Es tracta, segons l’actual cúpula democristiana, d’una decisió adoptada després d’haver reflexionat sobre la conveniència o no de presentar-se a les eleccions generals i una vegada s’ha pogut constatar el «fracàs de la política espanyola, tant li fa si vella o nova».

ALTERNATIVA «SOLVENT»

En la seva carta als militants, el secretari general no estalvia crítiques a l’actual Govern, al qual acusa d’estar cada dia més captiu d’«una esquerra dogmàtica» que, segons la seva opinió, és la que marca el tempo i els continguts de l’agenda política catalana.

Notícies relacionades

    Unió insisteix que el seu projecte de centre catalanista està basat en quatre eixos: la defensa del dret a decidir, una aposta «radical» per la regeneració democràtica, l’impuls de polítiques econòmiques que contribueixin a la recuperació i una agenda social que inclogui l’anomenada justícia social.

    La conclusió d’Espadaler és que el que és «essencial» no és que el seu partit hagi decidit no concórrer a les generals, sinó que el que és important és que sí que ho faran a les pròximes eleccions autonòmiques, previstes (en principi) per a la tardor del 2017.