L'eurodiputat Francesc Gambús deixa Unió per la "resistència" del partit a renovar-se

"Creia que amb la retirada de Duran s'obria una oportunitat per a un procés de regeneració de debò, no de maquillatge"

Unió replica amb una carta d'autoafirmació contra Gambús i CDC

GRA002. BARCELONA. 27/04/16.- El eurodiputado Francesc Gambús posa durante una entrevista con Efe en la que ha anunciado que ha solicitado su baja como militante de Unió Democràtica de Catalunya, decepcionado con las resistencias de un reducto del partido a una regeneración interna, y poner fin a 22 años de militancia en Unió, al constatar que hay gente que había dicho que se apartaba de la dirección pero que, en la práctica, quiere seguir condicionando la vida del partido y desmontando los procesos de regeneración que debían potenciar la transparencia. EFE/Alejandro García

GRA002. BARCELONA. 27/04/16.- El eurodiputado Francesc Gambús posa durante una entrevista con Efe en la que ha anunciado que ha solicitado su baja como militante de Unió Democràtica de Catalunya, decepcionado con las resistencias de un reducto del partido a una regeneración interna, y poner fin a 22 años de militancia en Unió, al constatar que hay gente que había dicho que se apartaba de la dirección pero que, en la práctica, quiere seguir condicionando la vida del partido y desmontando los procesos de regeneración que debían potenciar la transparencia. EFE/Alejandro García / ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Unió perd el principal càrrec institucional amb què  comptava, després d’haver fracassat en la seva candidatura en les eleccions catalanes del 27-S i en les generals del 20 de desembre. L’eurodiputat Francesc Gambús ha demanat la seva baixa irrevocable com a membre del partit. I ho ha fet amb un sonor cop de porta: un article al seu blog personal en què llança dures crítiques a l’estratègia d’UDC i a membres de la seva direcció per la seva incapacitat de renovar-se malgrat els retrocessos electorals.

A la carta als militants, Gambús acusa UDC d’estar «massa a prop dels poderosos i massa allunyat del carrer», i denuncia una actitud de «populismes» i «suficiències». Però on més incideix és en el fet que la direcció actual està «desballestant qualsevol intent de renovar el partit» per «mantenir intacta la seva capacitat d’influència». L’eurodiputat, que anuncia que mantindrà el seu escó perquè es deu als votants i no a Unió, assegura que la regeneració prevista de cara al pròxim congrés democristià «no era una oportunitat real» malgrat la retirada del líder, Josep Antoni Duran Lleida. I acusa alguns càrrecs, sense esmentar noms, de mantenir la seva influència malgrat no seguir formalment a la cúpula.

Notícies relacionades

El parlamentari europeu també denuncia «l’atàvica i pèssima» situació econòmica del partit, coincidint amb l’exigència pública de CDC que Unió pagui 1,8 milions de la seva part de deute de CiU. En relació amb aquest punt, s’ha sabut que Convergència ha formulat al seu exsoci un requeriment de reconeixement de deute. Una qüestió tècnica que revela l’absoluta falta de diàleg respecte a aquesta qüestió que s’afegeix a la greu situació d’UDC, en preconcurs de creditors per un deute de 19 milions d’euros. Gambús conclou que deixa el partit per evitar una nova escissió.

LA RÈPLICA D’UNIÓ

Mentrestant, la direcció ha elaborat una carta a la militància per contrarestar l’efecte de l’anunci del que ja no és el seu eurodiputat i també per carregar contra CDC. El text sosté que aquests atacs als democristians responen al fet que Unió «planta cara» des d’un «catalanisme centrat». Ramon Espadaler, líder del partit, convida les seves bases a seguir defensant el centre catalanista com a alternativa a l’actual Govern. I no revela la decisió definitiva de si el partit s’ha de tornar a presentar o no a les eleccions generals del 26-J.