DE TORNADA A LES URNES

Sánchez toca a sometent al PSOE per impedir l'aproximació a Podem

El líder socialista telefona a Puig i avisa que el comitè federal vetarà candidatures amb els morats

Susana Díaz avala la postura oficial i el president valencià decideix tirar endavant "sense ànim de pols"

undefined33774299 gra520  madrid  05 05 2016   el l der socialista p160511143624

undefined33774299 gra520 madrid 05 05 2016 el l der socialista p160511143624 / Javier Lizon

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Laura L. David
Laura L. David

Periodista

ver +

Seriós toc a sometent de Pedro Sánchez als seus barons: no hi ha aproximació possible a Podem pel que fa a les candidatures electorals, i si algú ho intenta, rebrà el veto del comitè federal del PSOE. Per si no n'hi havia prou, la presidenta d'Andalusia i responsable del partit a Andalusia, Susana Díaz, també ha volgut sortir a la palestra per subratllar amb tota intenció la seva seguretat que alguns dels seus companys, com el valencià Ximo Puig o l'aragonès Javier Lambán, sabran fer “el millor per al país”. El president de València, un cop sentits aquests avisos, reclama a la direcció socialista que estudiï “en profunditat” el tema abans d'adoptar una decisió definitiva.

Es dóna la circumstància que els secretaris generals socialistes de València, Aragó i les Balears feia dies que reclamaven o preparaven reunions exploratòries per impulsar llistes conjuntes d'esquerres al Senat als seus respectius territoris davant les pròximes eleccions generals. S'havien fet passos formals a les tres federacions, en algunes amb més perspectives d'èxit que en altres. El valencià Puig, per exemple, havia fet d'aquest assumpte un dels seus cavalls de batalla per unir forces, argumentava, en pro d'un sistema de finançament o millors inversions per a la comunitat que presideix de cara a la pròxima legislatura.

Però els debats polítics oberts a les diferents comunitats s'han vist eclipsats per la decisió de Pablo Iglesias, líder de Podem, d'aprofitar la conjuntura per oferir públicament a Pedro Sánchez un acord global i estatal per concórrer junts a la Cambra alta el 26-J. Al cap dels socialistes el va molestat notablement que el seu homòleg al partit morat difongués aquest dimarts una proposta que, hores abans, li havia fet en privat per telèfon i que havia sigut rebutjada. Va replicar a qui mesos abans havia rebutjat la seva investidura amb un sonor “no, gràcies”; va al·legar que el PSOE és un partit “autònom” i va decidir tancar la porta a qualsevol acostament amb els podemistes que el seu partit tingués en marxa, com va avançar aquest diari.

BUTAQUES I REFERÈNDUM A CATALUNYA

Però ha sigut aquest dimecres quan l'avís del secretari general dels socialistes als seus barons s'ha fet més seriós. De fet, ha agafat el telèfon per explicar-l'hi en persona a Puig i transmetre-li el seu rebuig a la seva iniciativa i una advertència: si optava per tirar endavant seria el comitè federal del PSOE, que es reuneix dissabte que ve, qui vetaria la proposta. L'Executiva del PSPV-PSOE es va reunir aquest dimarts a la tarda i, tot i saber ja que Sánchez havia rebutjat l'oferta d'Iglesias de coalitzar-se al Senat, va prendre la decisió de tirar endavant els seus plans d'arribar a un aliança d'esquerres (que també incloïa Podem) per concórrer al Senat a les generals.

Així, Pedro Sánchez ha decidit explicar-li personalment la seva posició i alguns dels dirigents que li són més pròxims, com Antonio Hernando o Oscar López, han aprofitat les seves intervencions davant la premsa per replicar el missatge oficial de rebuig a pactar amb un partit com Podem, que “defensa referèndums a totes les comunitats”, han al·legat.

“No es pot fer una coalició sense haver parlat de propostes. No es pot fer una coalició amb qui demana grups parlamentaris, butaques o entre un partit que parla del referèndum a Catalunya i un altre que no -ha al·legat López-. No es pot fer un acord de la nit al dia sobre repartiment d'escons quan hi ha hagut quatre mesos per arribar a acords de Govern i quan Pablo Iglesias ha votat amb Mariano Rajoy”.

EL PRESIDENT DE VALÈNCIA NO TIRA LA TOVALLOLA

Fins i tot després d'aquesta cascada de significatives declaracions, Puig ha tornat a parlar davant els micròfons per demanar als seus companys de files que estudiïn “en profunditat” la proposta que ell defensa a València amb Compromís i Podem, i ha afirmat que no el mou cap “ànim de confrontació ni de pols”. “Jo seguiré dialogant amb l'Executiva federal per veure si hi ha alguna possibilitat d'acord”, ha plantejat.

El fet que el president valencià segueixi batallant sabent la posició que ha adoptat la direcció del PSOE suggereix que, ja en clau valenciana, el també responsable del PSPV-PSOE prefereix que sigui el comitè federal socialista qui veti la iniciativa de coalició que tirar públicament la tovallola davant els podemistes i els dirigents de Compromís, els seus socis de govern.

Notícies relacionades

Per la seva part, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, ha negat que hi hagi “rebel·lions” internes al seu partit a compte de la proposta de Podem d'una aliança per concórrer junts al Senat i s'ha mostrat convençuda que “hi haurà diàleg entre els companys” i que els socialistes “faran el millor per al país”.

Díaz ha argumentat que els socialistes volen “el millor per a València i per a tots els territoris”, i ha expressat la seva confiança que hi hagi diàleg dins del partit. “El debat és bo, no genera divisió sinó que enriqueix”, ha puntualitzat a la SER, i ha recordat que l'època de més debat intern al PSOE va ser la de Felipe González i Alfonso Guerra, just el període en què la seva formació va aconseguir més cotes de poder.