El PSE acusa el PNB de voler obrir a Euskadi "un front, com a Catalunya"

Iñigo Urkullu promet "serietat" davant l'"espectacle" de la política espanyola

rjulve33143910 gra054  bilbao  12 03 2016   la secretaria general160312172338

rjulve33143910 gra054 bilbao 12 03 2016 la secretaria general160312172338 / Miguel Tona

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La secretària general del PSE, Idoia Mendia, ha acusat el PNB de pretendre obrir a Euskadi "un front, com a Catalunya". La dirigent socialista s'ha referit així al document remès aquesta setmana pels nacionalistes a la resta de partits per intentar arribar a un acord sobre la millora de l'autogovern. En el text es planteja que les decisions que la ciutadania basca adopti lliurement i democràticament sobre el seu futur polític "siguin respectades per les institucions del Estat".

Idoia Mendia, durant una trobada amb joves celebrada a Bilbao, ha criticat que el PNB no busqui "un consens dins de la Constitució, sinó que vol saltar-se'n el marc". A més, ha recordat que els successius governs nacionalistes "s'han enredat" amb la reclamació del dret de autodeterminació i amb en el 'pla Ibarretxe', una estratègia que impulsa segons la seva opinió "la ruptura entre bascos, la separació entre bascos bons i dolents".

Per això, Mendia, tot i haver sigut el principal suport d'Urkullu aquesta legislatura, s'ha mostrat "preocupada" perquè el PNB pretengui construir en la pròxima legislatura la seva proposta d'autogovern sobre les bases contingudes en un document que "apunta" a l'"escenari català a Euskadi".

RECONEIXEMENT DE LA NACIÓ BASCA

El 'lehendakari' Iñigo Urkullu ha proposat un pacte que garanteixi el "respecte" a les decisions que adoptin els bascos sobre el seu futur polític. Després de la seva proclamació com a candidat a la reelecció, Urkullu ha reiterat el seu compromís amb les vies legals per avançar cap al reconeixement de la "nació basca". D'igual forma, ha defensat la necessitat d'incrementar i protegir l'autogovern davant els "atacs" de l'Executiu central.

Notícies relacionades

En el seu discurs, el 'lehendakari' ha reivindicat el "model propi" i la "serietat" de la gestió penabista en les institucions davant l'"espectacle" en què, en la seva opinió, s'ha convertit la política espanyola.

Per la seva part, el president del partit, Andoni Ortuzar, ha demanat donar el pròxim 26 de juny “un correctiu” als quatre partits que “han fracassat” en les seves negociacions per formar govern. En un intent de combatre l'abstenció, ha expressat que els bascos han de “mobilitzar-se més que mai” per “votar a Euskadi” i demostrar que “Euskadi is different”.