EL POLS SOBIRANISTA

Artur Mas adverteix a ERC: "Sense Convergència, no hi ha independència"

Sílvia Requena disputarà les primàries de CDC al Congrés contra Francesc Homs

Les bases decidiran entre fundar un partit o reformar l'actual, però sempre amb l'expresident al capdavant

Artur Mas adverteix a ERC: "Sense Convergència, no hi ha independència"

EFE / ALEJANDRO GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En la gran trama en què es troba sumida la política catalana des del 2012, l'anomenat procés cap a la independència, pengen una sèrie de subarguments, el més destacat dels quals és la lluita per l'hegemonia sobiranista entre CDC i ERC. En la seva setmana de reactivació mediàtica, Artur Mas ha llançat aquest dimecres una càrrega de profunditat contra l'adversari i, no obstant, soci de Govern. “No hi haurà independència sense Convergència”, ha tronat la veu del president del partit al consell nacional que ha donat el vistiplau perquè el 21 de maig les bases decideixin si reformar CDC o engendrar una nova força. Es decideixi una cosa o l'altra, Mas ha aclarit el dubte, si és que algú en tenia, que ell comandaria o el nou partit o la nova CDC: “Jo hi seré present”.

La frase de Mas sobre el paper clau que juga Convergència en el procés no ha sonat a verbalització de res obvi, sinó a pura advertència. ¿A qui? Als que tracten de “disminuir” el paper de CDC en el procés cap a Ítaca. “I amb els seus actes estan fent un flac favor a les seves pròpies aspiracions que Catalunya sigui alguna vegada lliure”, ha asseverat assenyalant sense mencionar als republicans.

I és que no fa ni una setmana que els convergents van oferir a ERC la possibilitat d'anar junts el pròxim 26-J, cosa que Esquerra va rebutjar. CDC atribueix a Esquerra un excessiu afany per vèncer-los i quedar-se amb l'hegemonia independentista. Clar que els republicans pensen que els convergents sols volien tapar el sonor fracàs que se li suposa al juny.

Mas ha arrogat per al seu partit l'haver sigut la força que més ha fet per l'autogovern, en els últims 35 anys, sinó per la pròpia independència, des d'en fa cinc: “Som els que més hem treballat per ella i els que més ens l'hem jugat”. Al·ludia així a la seva imputació en la causa per la consulta del 9-N.

HI HAURÀ DUEL PER AL CONGRÉS

El 21 de maig també se substanciaran les primàries per liderar el grup de CDC al Congrés. I haurà primàries perquè Sílvia Requena, advocada, presidenta de la sectorial d'igualtat i drets civils de CDC i vinculada a les polítiques en defensa de les dones, es presentarà per competir amb Francesc Homs.

Notícies relacionades

Requena forma part de la direcció de CDC, però reivindica la seva candidatura com a part d'un corrent intern que s'autodefineix com a transversal, no lligat a càrrecs institucionals i format per bases del partit de posicions ideològiques diferents. El fil conductor d'aquest sector és el de forçar una renovació total, i per això en la consulta interna del dia 21 votaran a favor de crear una nova formació partint de zero.

La responsable de l'àrea de dones del partit reivindicarà, davant l'experiència d'Homs, la capacitat de renovació i demanarà una actuació política amb més participació, més presència de les bases i més diversitat de plantejaments ideològics. La seva bandera serà la pluralitat. La intenció d'aquest col·lectiu era plantar la batalla al congrés del partit, però la celebració de noves eleccions generals i l'obertura d'un procés de primàries per escollir el cap de llista cara al 26-J han animat Requena a fer el pas.