Garbiñe Biurrun no serà candidata a 'lehendakari' de Podem

La jutge al·ludeix a compromisos personals, socials i professionals "que no puc eludir"

Havia expressat discrepàncies amb la formació respecte a l'objectiu de 'desallotjar' el PNB del poder

GRA081 SAN SEBASTIÁN, 27/03/2016.- Podemos ha celebrado hoy el Aberri Eguna (Día de la Patria vasca) con un acto simbólico ante la Paloma de la Paz de San Sebastián, en el que han vinculado los derechos sociales y el derecho a decidir. EFE/Javier Etxezarreta

GRA081 SAN SEBASTIÁN, 27/03/2016.- Podemos ha celebrado hoy el Aberri Eguna (Día de la Patria vasca) con un acto simbólico ante la Paloma de la Paz de San Sebastián, en el que han vinculado los derechos sociales y el derecho a decidir. EFE/Javier Etxezarreta / EFE / JAVIER ETXEZARRETA

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La jutge Garbiñe Biurrun ha rebutjat ser la candidata a 'lehendakari' de Podem Euskadi. Després d'“un període de reflexió intens i difícil", ha argumentat que assumir “aquest apassionant repte” l'obligaria a renunciar a compromisos personals, socials i professionals que no pot eludir. Un nou obstacle per a la formació morada, que després de la recent crisi interna al País Basc perd la seva principal aposta electoral.

D'aquesta manera, la presidenta de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) i membre de l'associació Jutges per la Democràcia (JpD ) ja no participarà en el procés de primàries per optar a ser la candidata de Podem a 'lehendakari', com desitjava l'actual direcció de la formació morada. Amb tot, les enquestes segueixen situant-los com a segona força a Euskadi.

En un comunicat firmat per Podem Euskadi i la mateixa Biurrun, la jutge ha expressat que comparteix "la visió de canvi" d'aquesta formació emergent. També ha assenyalat que està convençuda que "aquests avanços imprescindibles" s'aconseguiran amb el concurs de "moltes persones, grups socials i polítics, des de tots els àmbits de debat i participació ciutadana".

Notícies relacionades

No obstant, Garbiñe Biurrun havia evidenciat diferències amb l'estratègia de Podem Euskadi, que aposta per “desallotjar” els penabistes del Govern basc. En un debat a la televisió pública basca, la magistrada va defensar fa unes setmanes la possibilitat d'arribar a acords de govern amb el PNB. En aquest mateix programa hi havia Lander Martínez, secretari d'Organització de Podem Euskadi, que li va replicar que “és complicat fer coses en comú amb el PNB. I no és el que vol la gent que ens dóna el vot”.

En tot cas, Biurrun ha agraït "de tot cor la confiança mostrada” i el “total respecte” rebut durant el temps que ha necessitat per prendre una decisió.