Rajoy parteix com a líder cap al 26-J després de mirar el "teatret" polític des de la llotja

El PP confia a recuperar votants de C's desencantats pel pacte amb els socialistes

La corrupció segueix amenaçant les opcions dels conservadors de teixir futures aliances

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mariano Rajoy recorda constantment que ell, des del 21 de desembre, va fixar la seva posició després de l'endimoniat resultat electoral: una gran coalició amb el PSOEgran coalicióPSOE, a la qual podria sumar-se o no Ciutadans. D'allà no s'ha mogut fins a l'últim dia en què va ser possible pensar en una investidura. I això, malgrat que Pedro Sánchez sempre va respondre a aquesta oferta amb la seva frase: “no [al Partit Popular] és que no i que no sé quina part del ‘no’ no s'ha entès”. En la pràctica, el paper de Rajoy en aquests mesos ha sigut observar des de la llotja el “teatret”, paraula amb què el PP ha denominat les múltiples reunions i rodes de premsa que han envoltat els intents de Sánchez per arribar a la Moncloa. Ara s'alegra del fracàs aliè i afronta unes altres eleccions generals amb bones expectatives. De fet, torna a sortir com a líder segons les enquestes.

Si alguna cosa ha quedat en evidència des del 20-D és que els conservadors tenien, tenen i segons sembla (pels avisos de C's) tindran seriosos problemes per teixir aliances. I això que ja al gener van emprendre una campanya de pressió per intentar atraure llavors el PSOE, oferint acords “sense línies vermelles”, estudiar una reforma de la Constitució i fins i tot la possibilitat que la vicepresidència l'ocupés el cap dels socialistes. També van garantir suport al PSOE en comunitats i ajuntaments.

També fins i tot hi ha hagut emissaris encoberts, per buscar debilitar el rebuig de Sánchez a negociar amb els conservadors. Res d'això va fructificar i, per a sorpresa de propis i estranys, Rajoy en la primera ronda d'audiències amb el Rei, va declinar l'oferiment a intentar una investidura, malgrat ser el guanyador dels comicis del desembre. Va ser el socialista Sánchez qui finalment va fer un pas endavant. Mentrestant, el PP es va dedicar a activar la seva precampanya: va recuperar les passejades electorals i va muntar diverses convencions en què va anar desgranant, a manera de presentació, els cinc pactes d'Estat inicialment dissenyats per temptar el PSOE i Ciutadans.

EL LLAST DE LA CORRUPCIÓ

Notícies relacionades

La seva posició expectant no ha sigut, en qualsevol cas, còmoda. Als recels que la flegma del president desperta en alguns sectors del seu partit, s'hi han d'afegir els escàndols de corrupció que han afectat les seves opcions de reeditar el càrrec sense passar per les urnes. Des de la 'llotja' ha viscut les dimissions d'Esperanza Aguirre per 'la Púnica' o del ministre José Manuel Soria pels 'papers de Panamà' i observa una Rita Barberá aferrada a l'escó tot i el setge judicial que pateix. 

El PP, malgrat saber que la corrupció seguirà sent un fre per a futurs pactes, respira tranquil i creu que compta amb una nova oportunitat el 26-J, segons auguren les enquestes. Compta que recuperarà votants denunciant l'acostament de Rivera al PSOE i, al mateix temps, estovarà el terreny per a futurs acords.