Domènech i Garzón torpedinen la proposta 'in extremis' de Compromís

El líder d'En Comú Podem agraeix el gest però no accepta l'exigència del PSOE de blindar els pressupostos

El dirigent d'IU veu incoherent la resposta dels socialistes i la seva inclinació per Ciutadans

undefined33674336 madrid 26 04 2016 inigo errej n podemos duran160426182146 / JOSE LUIS ROCA

undefined33674336 madrid  26 04 2016   inigo errej n  podemos  duran160426182146
undefined33673431 gra195  madrid  26 04 2016   el rey felipe vi ha r160426144117
Compareixença de Xavier Domènech després de reunir-se amb el Rei. El polític d’En Comú Podem ha dit al PSOE: “Si vol parlar seriosament estem aquí, però prou de bromes”.

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Poc ha durat l'optimisme al Congrés dels Diputats. Xavier Domènech ha tirat una galleda d'aigua freda sobre la proposta 'in extremis' de Compromís per firmar un acord que permeti un govern de coalició i eviti el 26-J. Les propostes de l''acord del Prado' havien sigut assumides pel PSOE a penes unes hores després de rebre el document i això havia encoratjat la possibilitat d'obrir una escletxa a l'esperança. No obstant, el portaveu d'En Comú Podem ha traslladat en la seva roda de premsa després de conversar amb el Rei que no veu gaire futur a aquest pacte.

Domènech ha agraït l'esforç dels diputats valencians per intentar-ho, però ha assenyalat que la decisió del PSOE d'incloure en aquest acord l'obligació d'aprovar els pressupostos dels dos primers anys de legislatura "no és seriós" perquè significa "invalidar l'acció política". La seva reticència, diu, no es deu a la falta de concreció sobre el referèndum, ja que la proposta parla de resoldre els conflictes territorials per sistemes democràtiques i ell entén que aquesta fórmula inclou la consulta als catalans. Per Domènech, el que és inacceptable és la posició del PSOE. 

Tot i això ha criticat a Compromís haver traslladat la seva proposta a primera hora d'aquest matí. "M'hauria agradat coneixe-la abans", ha admès Domènech. Quan Podem, En Comú Podem i En Marea van presentar al gener la seva proposta de govern de coalició no la van comunicar al portaveu de Compromís, que la va saber per televisió mentre era al barber del seu poble. 

EL 26-J AL CAP

Encara que davant les preguntes ha admès que estaria disposat a anar a una taula de negociacions, en tot moment Domènech s'ha mostrat pessimista i en la seva intervenció ha subratllat més l'escenari electoral que l'esforç d'intentar un acord. De fet, ha insinuat que altres partits poden estar utilitzant la proposta en aquest sentit. "M'espantaria que estiguéssim assistint a una batalla electoral en l'últim moment", ha advertit. Submergit en la possibilitat d'una tornada a les urnes, ha reflexionat sobre la possibilitat que augmenti l'abstenció i ha considerat que mai abans el "vot de la ciutadania ha pogut ser tan crucial" com el 26-J. Fins i tot ha parlat del to de la campanya. S'ha compromès a fer una campanya "que no sigui de retrets" i ha esmentat indirectament l'acord amb IU al parlar d'"una nova majoria".

Notícies relacionades

La líder de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, ha valorat en canvi positivament la proposta de Compromís. "Tant de bo fos possible", ha respost des de Sevilla. Fonts de la direcció a Madrid han assenyalat que veuen "amb bons ulls" la iniciativa, una valoració que han realitzat abans de conèixer la resposta del PSOE. 

IU DUBTA

Des d'Izquierda Unida, que ultima un pacte electoral amb Podem, també han acollit la proposta amb fredor. Alberto Garzón ha explicat que genera confusió que el PSOE vulgui seguir mantenint una entesa amb Albert Rivera. "No veiem coherència entre les propostes de Compromís i que es mantingui l'acord amb Ciutadans", ha assenyalat després de conèixer el document dels valencians i la resposta optimista dels socialistes.