El PP aposta obertament per un pacte amb Ciutadans després del 26-J

Casado no creu que C's reclami la retirada de Rajoy si aquest torna a guanyar

Rivera contradiu el PP i creu que el líder conservador no estarà en el futur govern

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Malgrat que el PP segueix mantenint que l'opció que convé més a Espanya és una gran coalició dels dos partits majoritaris, el partit conservador va deixar clar aquest divendres la seva estratègia després del 26 de juny, possible data de repetició electoral. El PP preveu pactar amb Ciutadans si tots dos aconsegueixen sumar majoria absoluta. És a dir, la mateixa intenció que ja van tenir abans de la cita amb les urnes del desembre.

Així ho va evidenciar el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, en una entrevista amb l'agència Efe, en què va expressar que seria “molt positiva” una aliança de la seva formació amb C’s. El popular va argumentar que els acords entre tots dos en comunitats autònomes van servir per "enriquir" el projecte.

Per això, el dirigent va apel·lar a la "responsabilitat" d'Albert Rivera per poder materialitzar aquest escenari, descartant que el partit taronja demanai el cap de Mariano Rajoy en el cas que el president guanyi per segona vegada. En la seva opinió, suposaria “anar en contra” del mandat de les urnes i nedar contracorrent perquè “la pressió social” es projectaria sobre la formació comodí, els vots de la qual poden facilitar la governabilitat. Casado va obviar que Ciutadans ja va forçar la sortida de Pedro Sanz, el candidat a la reelecció conservador i guanyador a la Rioja.

I el mateix Rivera va reiterar aquest divendres el seu convenciment que Rajoy, encara que guanyés, no estarà en el futur Executiu després del 26-J. Segons el seu parer, Espanya “ha de tenir un nou govern, nous ministres, presidents i vicepresidents”. “¿Podem comptar amb el PP per a això?, espero que sí, que es renovi”, va exigir.

A més, en contra de l'anhel expressat pel PP, el líder de C’s va expressar que també vol comptar en l'etapa postelectoral amb el PSOE, malgrat que el seu plantejament passa per trencar l'acord amb Pedro SánchezacordPedro Sánchez si no fructifica la legislatura. Al bàndol esquerre, Pablo Iglesias va assenyalar que després dels comicis Podem també “tornarà a oferir la mà” als socialistes.

LA RONDA AMB EL REI

Notícies relacionades

Les declaracions dels uns i dels altres evidencien que els partits ja pensen més en el 26-J que en la setmana que ve, quan el Rei rebrà, de més petit a més gran, els representants de 14 partits, entre dilluns i dimarts, per comunicar just al seu terme el resultat de les consultes. Davant la previsió que no hi hagi cap candidat a sotmetre's a la investidura, el Congrés i el Govern ja preparen el decret de dissolució de les Corts i la convocatòria electoral, amb l'horitzó de constituir-les novament el 20 de juliol.

Després d'aquesta data, segons Casado, es conformarà un govern “en un parell de setmanes”. Va compartir aquesta tesi el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una conversa informal amb el president de l'EurogrupJeroen Dijsselbloem, en què va admetre que Espanya s'encamina cap a les urnes i es va mostrar convençut que, encara que la distribució d'escons sigui similar a l'actual, s'imposarà “el sentit comú”.