PERSPECTIVES ELECTORALS

L'esquerra s'hauria acostat a la majoria absoluta el 20-D amb una coalició de Podem i IU

Una llista conjunta de l'esquerra alternativa hauria obtingut 85 escons, a tres del PSOE

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La desunió de l'esquerra acaba afavorint la dreta. No és un mantra, és una realitat política que es va tornar a posar de manifest en les eleccions generals del 20-D. Ara que tot apunta novament a les urnes, Podem i Izquierda Unida (IU) han relegat els seus mutus recels per a la unitat electoral, una cosa que el partit de Pablo Iglesias rebutjava fa pocs mesos perquè se sentia fort. No obstant, si llavors hauria existit la mateixa predisposició a unir forces, potser avui Espanya ja tindria un president del Govern. O no. Però, en qualsevol cas, l'equilibri de forces entre l'esquerra i la dreta s'hauria decantat clarament a favor dels progressistes.

Segons càlculs del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), una coalició de Podem i IU hauria sigut la tercera força política amb 85 escons, 14 més que la suma actual de diputats liles (69) i verd-i-rojos (2). Aquest resultat s'obté d'aplicar la llei d'Hondt amb la suma dels vots reunits pels dos partits al desembre, un total de 6.112.596 sufragis (el 24,11%). Si aquesta candidatura conjunta hagués fructificat i reunit exactament les mateixes paperetes, l'esquerra alternativa s'hauria quedat a només tres escons del PSOE, que hauria aconseguit 88 parlamentaris, dos menys. Però també hauria erosionat les marques de centredreta: el PP tindria ara 116 escons, set menys, i Ciutadans s'hauria hagut de conformar amb 36 diputats, quatre menys.

De cara a les negociacions de la investidura, a Pedro Sánchez li hauria costat més convèncer que "l'esquerra no suma", argument amb què va justificar el seu acord amb el partit d'Albert Rivera. El PSOE i la coalició de Podem i IU haurien sumat 173 escons, a només tres de la majoria absoluta, un escull fàcilment salvable amb el suport o abstenció d'alguna força minoritària. Les esquerres, doncs, haurien aconseguit 12 representants més que els 161 que van sumar el 20-D. Qualsevol maniobra de PP i Ciutadans per neutralitzar un Govern progressista hauria sigut en va perquè la suma de les dues forces, 152 diputats (11 menys que ara), hauria quedat a molta distància de les esquerres.

El 20-D, IU tan sols va obtenir representació per Madrid, mentre que Catalunya, a través d'En Comú Podem, va ser el principal nutrient de Podem, amb 12 escons. Si haguessin concorregut junts Iglesias i Alberto Garzón, el fortí més gran de la coalició hauria sigut Andalusia, l'històric graner de vots d'Izquierda Unida. Allà el partit lila va aconseguir 10 diputats, però podria haver-ne aconseguit 14, i li n'hauria tret dos al PP, un al PSOE i un altre a Ciutadans. També a Castella-la Manxa, un altre tradicional feu esquerrà, s'hauria produït un salt important. En aquesta comunitat, Iglesias només va poder aconseguir un parlamentari, però si hagués anat de la mà amb IU podria haver-se'n adjudicat quatre, i n'hi hauria tret dos a Ciutadans i un al PP.

CANVIS A LES PROVÍNCIES PETITES

Notícies relacionades

Les dades desglossades per províncies demostren que aquesta fallida coalició hauria perjudicat molt més les forces conservadores que el PSOE. Els socialistes només haurien perdut un diputat a Jaén i un altre a Àlaba. Els populars haurien cedit escons a GranadaMàlagaTerolSaragossaLas PalmasCiudad Real i Múrcia. I els taronges s'haurien quedat sense representació a GuadalajaraAlbacete i Tenerife, i haurien perdut un dels dos parlamentaris que van aconseguir per Sevilla. Com a conseqüència d'aquests transvasaments, Podem i IU haurien estrenat la seva casella a JaénTerolAlbaceteCiudad Real i Guadalajara, circumscripcions on el 20-D es van quedar a zero.

Encara que no és l'únic factor, la llei electoral resulta determinant per explicar aquests canvis. Afecta la majoria de províncies on estan en joc pocs escons, de 3 a 5, per la qual cosa la dispersió del mateix perfil de vot en diverses candidatures redueix les marques més febles.